Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

MP kräver hårdare tag mot kriminaliteten

”På samma sätt som vi är hårda mot miljöförstöring är vi hårda mot kriminalitet”, säger Gustav Fridolin, utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet.
”På samma sätt som vi är hårda mot miljöförstöring är vi hårda mot kriminalitet”, säger Gustav Fridolin, utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Miljöpartiet är lika hårt mot brottslighet som mot miljöförstöring. Det är budskapet från regeringspartiets språkrör Gustav Fridolin inför veckans partiledardebatt i riksdagen. Utbildningsministern vill ändra lagen för att tidigare stoppa skolk i skolan som kan leda till kriminalitet.

På onsdag är det dags för årets första partiledardebatt i riksdagen. Debatten är viktig inte minst för det av svaga opinionssiffror sargade Miljöpartiet.

När opinionsinstitutet Sifo i somras undersökte hur väljarna rankade partierna kom Miljöpartiet högst i miljöfrågor, men lägst när det gäller lag och ordning.

Det tidigare språkröret Peter Eriksson, som numera är bostadsminister, krävde i höstas att partiledningen ska bli mer aktiv i den allmänpolitiska debatten utanför partiets ansvarsområden i regeringen som bland annat utbildning, miljö, klimat och bistånd

På samma sätt som vi är hårda mot miljöförstöring är vi hårda mot kriminalitet.

Nu vill det nuvarande språkröret Gustav Fridolin höja tonläget inom ett område som framför allt regeringspartnern Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna profilerat sig inom de senaste åren.

– På samma sätt som vi är hårda mot miljöförstöring är vi hårda mot kriminalitet. Vi måste lämna debatten om att det finns en motsättning mellan att vara hård mot kriminalitetens orsaker och kriminalitet, säger Fridolin till DN.

På måndagen tog han i egenskap av utbildningsminister emot en utredning som visar att 20.000 elever i höstas hade långvarig, ogiltig frånvaro. Cirka 1.700 elever var frånvarande från skolan under minst fyra veckor i följd.

Läs också: Regeringen kartlägger elevers frånvaro

Ett av utredningens förslag är att skolk ska följas upp tidigare. Ministern vill nu ändra lagen.

– Vi behöver en starkare lagstiftning för att följa upp frånvaro. Då upptäcker vi de här killarna mycket tidigare än vi gör i dag, säger Gustav Fridolin.

Han betonar på mer traditionellt MP-manér det förebyggande arbetet i skola och på fritids. I höstbudgeten aviserades ett särskilt stöd till så kallade brobyggare som ansvarar för kontakter med polisen.

– Det handlar ofta om unga killar som gett upp eller som har lurats av idéer om status och snabba pengar och dras in i kriminalitet. Då måste samhället dra åt andra hållet och vi måste göra det i tid, säger Gustav Fridolin.

Men han vill också ändra bilden av Miljöpartiet genom att ställa sig också bakom hårdare straff som förslaget från S-ministrarna Anders Ygeman och Morgan Johansson i december om att elektronisk fotboja ska kunna utdömas till unga brottslingar som inte kan dömas till fängelse. Ett förslag om vilken ålder som fotboja ska kunna utdömas från ska läggas fram i juni.

– Det måste vara snabba och starka straff mot till exempel attacker mot blåljuspersonal. Det måste vara så att polisen får möjlighet att bryta sönder gäng som vill kontrollerna det offentliga, inte minst i utsatta förorter, säger Gustav Fridolin.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lägger en stor del av skulden på kriminaliteten i problemområden på den invandringspoltik som Miljöpartiet varit med om att styra sedan 2010. Men MP-språkröret håller inte med.

– Det handlar om klyftor. Ett samhälle som dras isär, där skillnaderna mellan människor blir större, får också svårare problem med kriminalitet, säger Fridolin.

Men är inte skapandet av utanförskapsområden roten till det onda?

– Jo, men om man ska komma åt det finns det ingen motsättning mellan att vara hård mot kriminalitetens orsaker och att vara hård mot kriminalitet. Om inte samhället drar åt andra hållet när det finns samvetslösa yrkeskriminella som försöker dra in unga i kriminalitet kommer de yrkeskriminella att vinna. Det tänker vi aldrig tillåta.

Bakgrund.Miljöpartiet och brottsbekämpningen

I sitt sommartal i juni sade språkröret Gustav Fridolin att han vill införa så kallade brobyggartjänster – att skolor i utsatta områden ska få särskild personal som arbetar för att förebygga kriminalitet, skolk och ha kontakt med blåljuspersonal. En utredning ska till sommaren komma med ett förslag om hur en ny lag kan utformas. I sitt tal på partiets kommun- och landstingsdagar i november krävde Fridolin ”hårdare straff mot gängledare och narkotikahandel”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.