Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

MP-politiker fick kommunfullmäktige att dansa regndans

Foto: Malin Edeborg/Ölandsbladet

Den akuta vattenbristen på Öland stod på agendan när Mörbylångas kommunpolitiker samlades för fullmäktigemöte på tisdagskvällen. Diskussionerna tog en oväntad vändning när en politiker från Miljöpartiet uppmanade församlingen att dansa regndans – vilket de gjorde.

Efter en regnfattig sommar och höst har bristen på vatten på Öland seglat upp som en av de hetaste politiska frågorna i regionen. De låga grundvattennivåerna hotar öns två viktigaste näringar – djurhållningen och turismen – och bland såväl boende som jordbrukare och kommunpolitiker är oron stor för att vattnet inte ska räcka till när turisterna anländer till sommaren.

När Mörbylångas kommunfullmäktige samlades på tisdagskvällen stod vattenfrågan högt på agendan och en rad politiska förslag på hur vattenbristen ska kunna lösas avlöste varandra. Men under miljöpartisten Eva Öbergs anförande tog debatten plötsligt en oväntad vändning.

– Jag uppmanande politikerna att dansa regndans, säger hon till DN.

– Jag hade kläckt den tanken redan innan, att vi skulle ha en regndans. Och nu när frågan kom upp som en interpellation passade det ju jättebra.

På bilder från kommunfullmäktigemötet syns hur politikerna i församlingen står upp med armarna i vädret. Någon klappar händerna. Ett fåtal sitter ner.

– I stort sett alla dansade och viftade med händerna och bad om regn, säger hon.

Enligt Eva Öberg kom flera av deltagarna fram efter mötet och sa att de tyckte att det varit roligt att dansa.

– Jag dansar regndans och soldans även vid andra tillfällen, fast inte dagligen. Det finns ju i gammal folktro. Men det är inte så vanligt i Sverige eftersom vi inte har några långa torrperioder.

Tror du på regndans?

– Absolut, visst gör det nytta.

Har du bevis för det?

– Nej.

En av de som deltog i regndansen under kommunfullmäktigemötet är Henrik Yngvesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga. Han beskriver dansen som en form av ”pausgymnastik”.

– Jag var uppe och snurrade jag med. Vi hade suttit ner länge och det passade bra att ställa sig upp och röra lite på oss. Det var ett trevligt avbrott, säger han.

Regndans är en ceremoniell dans som använts i olika kulturer i syfte att framkalla regn och rädda skörden från torka. De vetenskapliga bevisen för att dansen fungerar lyser med sin frånvaro.

Före dansen avhandlades en rad politiska förslag på hur vattenbristen kan lösas. Bygg en ny vattenledning från fastlandet, frakta vatten på lastbilar över Ölandsbron och duscha mindre, löd några av inspelen enligt de kommunpolitiker som DN talat med. Något beslut i vattenfrågan fattades dock inte under kommunfullmäktigemötet.

Ölandsbladet har tidigare rapporterat om händelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.