Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

MP-topp: Dödsskjutningar gör att cannabis bör legaliseras

Other: Damian Dovarganes/AP/Henrik Montgomery/TT

Dödsskjutningar och gängkriminalitet gör att cannabis bör legaliseras. Det anser Miljöpartiets riksdagsledamot Anders Schröder som om några veckor arrangerar ett seminarium i riksdagen.

Även inom Centerpartiet och Liberalerna finns riksdagsledamöter som anser att den restriktiva narkotikapolitiken nu nått vägs ände.

Sedan flera delstater i USA och ett flertal EU-länder avkriminaliserat användningen av cannabis - och i vissa fall också på olika sätt legaliserat försäljning - har flera av riksdagspartiernas ungdomsförbund har under de senaste åren intagit en alltmer liberal hållning till cannabis.

Centerpartiets ungdomsförbund är för en legalisering. Partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson har sagt att hon vill att cannabis ska kunna säljas på apotek.

I oktober beslutade en majoritet på Moderata ungdomsförbundets arbetsstämma att lämna den restriktiva hållningen och driva en avkriminalisering av bruk och innehav av mindre mängder cannabis.

På nästa veckas landsmöte för Liberalerna föreslår ungdomsförbundet Luf:s ordförande Joar Forssell att partiet bryter med den hårda förbudslinje som initierades under den tidigare partiledaren Bengt Westerberg som var socialminister i början på 90-talet.

– Det är dags att gå mot en legalisering. Om man skulle ompröva vår narkotikapolitik skulle man kunna ta bort en stor inkomstkälla för kriminella gäng, säger Joar Forssell.

Partiledningen med partiledaren Jan Björklund i spetsen vill dock att den nuvarande narkotikapolitiken ska ligga fast. Men även i Liberalernas riksdagsgrupp finns ledamöter som vill se en avkriminalisering av användningen av cannabis.

– Det vi ser är att den restriktiva narkotikapolitik vi för i dag inte fungerar. Det är inte färre unga som provar jämfört med andra länder i EU och vi är näst sämst på dödlighet med 93 döda per en miljon invånare mot i genomsnitt 17 i EU. Det är bara Estland som slår oss, säger riksdagsledamoten Christina Örnebjär (L), som författat en rapport om narkotikapolitiken som dock inte fått stöd av partiledningen.

Samma linje gäller övriga riksdagspartier där den restriktiva narkotikapolitiken har ett starkt stöd. Men nu är en förändring på gång, hävdar drogliberaler.

– Det är en otrolig skillnad jämfört med för fem år sedan. Då var det inte alls lika accepterat att diskutera frågan, säger Willy Johnson från organisationen Avkriminalisera cannabis.

Den 20 november ska ett seminarium arrangeras i riksdagen för att diskutera om Sverige bör "slå in på ett nytt narkotikapolitiskt spår, bortom repressiva åtgärder".

– Droger är i dagbilligare än för 30 år sedan, tillgängligheten är högre. Konsumtionen har inte minskat och våldet bland kriminella gäng har ökat. Då måste man fråga sig om det finns ett annat sätt att minska skadorna, säger riksdagsledamoten Anders Schröder (MP) som tagit initiativ till seminariet.

Han säger sig ha ändrat uppfattning på grund av de många dödsskjutningarna de senaste åren.

– Både Brottsförebyggande rådet och Tullverket pekar på att den illegala droghandeln är den viktigaste inkomstkällan för de här gängen. Hade de mindre pengar blir det också mindre våld. Vi ser inga skjutningar om vem som ska få sälja smuggelsprit, men vi ser skjutningar om vem som ska få sälja cannabis i ett område och det manar kanske till eftertanke, säger Anders Schröder.

Han öppnar dörren för en legalisering liknande den i Kanada där cannabis ska komma att säljas med ett system liknande det som finns för alkohol i Sverige med Systembolaget. Men resonemanget får underkänt av Miljöpartiets partiledning.

– Vi har en låg cannabisanvändning i Sverige. Det finns en jätterisk att den konsumtionen och skador skulle öka enormt kraftigt. Unga människor skulle få sin utvecklig försenad och hjärnskador, säger Stefan Nilsson (MP), socialpolitisk talesperson.

Läs mer: Öljätte ska satsa på cannabisdrycker

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.