Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”MP:s krav om ekologiskt jordbruk är inte möjligt”

Att som MP kräva att allt jordbruk längs Östersjökusten ska vara ekologiskt inom 15 år är varken möjligt eller önskvärt, menar miljöminister Lena Ek (C). Hon försvarar regeringens arbete med många olika åtgärder i dialog med jordbruket för att få ner övergödningen.

Miljöpartiet vill använda 200 miljoner kronor per år till att ställa om det kustnära jordbruket från Åland och söderut till ekologisk produktion.

Syftet är att stoppa övergödningen som dödar Östersjöns botten genom att konstgödsel läcker ut. Förslaget presenterades på onsdagen under den pågående Almedalsveckan. 
Centerpartisten Lena Ek är miljöminister i den borgerliga alliansregeringen. Hon menar att 200 miljoner kronor inte är mycket i sammanhanget.

– 3,6 miljarder kronor i landsbygdsprogrammet går till miljöåtgärder, däribland insatser mot övergödning.

Ek tror inte på ett ensidigt direktiv om att allt jordbruk ska tvingas bli ekologiskt.

– Det vanliga svenska jordbruket närmar sig redan ekojordbruket för varje år. Vi har i samarbete med lantbruksföretagen böjt utsläppskurvorna för övergödning ganska rejält och det har skett genom dialog och en mängd olika åtgärder. Det handlar om hur man planerar diken och skogsavverkning så att det inte rinner iväg en massa gödning. Det som bekymrar mig är att Miljöpartiet vill bryta den här dialogmodellen. Att allt jordbruk längs Östersjön ska bli ekologiskt på 15 år är inte möjligt, säger Lena Ek.

Hon poängterar vikten av att få med sig företagen på omställningen och varnar för att skapa konflikt genom ett "uppifrånperspektiv".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.