Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-21 02:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ms-krav-efter-sprangningarna-damberg-och-thornberg-till-utskottet/

Sverige

M:s krav efter sprängningarna: Damberg och Thornberg till utskottet

Polis på plats i Husby efter sprängning.
Polis på plats i Husby efter sprängning. Foto: Magnus Hallgren

Polisen måste lämna en lägesrapport om bombdåden och regeringen lägga fram en handlingsplan.

Det är kravet från Moderaterna som vill att inrikesminister Mikael Damberg, (S), och rikspolischefen Anders Thornberg kommer till justitieutskottet så snart som möjligt.  

– När det ökat så mycket under bara ett år är det inget annat än en väldigt allvarligt kris, säger Johan Forssell, (M), rättspolitisk talesperson. 

De senaste dygnens sprängningar runtom i landet – på flera håll i Stockholm och Norrköping – kräver kraftsamling från både polis och regering, anser Moderaterna. 

– Sprängningarna har blivit någon form av normalläge, vardagsmat. De ökade med 50 procent i fjol, enligt senaste Brå-rapporten. Bara de senaste dagarna har vi sett flera, på Östermalm, Skåne, Kista och Husby, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell som under onsdagen besökte Kista, där det sprängdes under natten till tisdagen.

Han kommer under torsdagens möte i riksdagens justitieutskott ta initiativ till att både inrikesministern och rikspolischefen kommer och briefar utskottet om bombdåden och vad som görs.

– Situationen är väldigt allvarlig. Orden tar på något sätt slut. Det handlar om bombdåd som syftar till att orsaka maximal skada och skräck. När det ökat så mycket under bara ett år är det inget än en väldigt allvarligt kris, säger Johan Forssell. 

Om han får med sig de andra partierna i utskottet bör Damberg och Thornberg komma så snabbt som möjligt. 

– Han och regeringen måste ta fram en handlingsplan för att få stopp på detta. Jag tror att vi på ett helt annat sätt än tidigare måste ta i med hårdhandskarna mot de gängkriminella. Det går att tala om förebyggande insatser och det är jätteviktigt, men det löser inte krisen just nu. 

Johan Forssell (M).
Johan Forssell (M). Foto: Beatrice Lundborg

Han radar upp flera av de förslag Moderaterna inte fick igenom under höstens kollapsade partisamtal med regeringen och M, KD och V som sedan M, KD och L hoppade av. Bland annat handlar det om skärpta straff för gängkriminella och övervakningskameror på särskilt brottsutsatta platser. 

– Vi behöver fler närvarande poliser i dessa miljöer och nya polisiära verktyg, som till exempel visitationszoner för att polisen ska kunna leta efter vapen och sprängmedel. Och vi borde också satsa på ordningsvakter som kan avlasta polisen. Det skulle kunna ske på några månader.