Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

MSB avfärdar ”systemkollaps”

Other: Drago Prvulovic/TT

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap avfärdar bilden av en ”systemkollaps” på grund av flyktingströmmen. ”Vår uppgift är att lyfta fram problem, och det kan ge en ensidig bild”, säger MSB-analytikern Alexandra Nordlander.

Efter att ha konstaterat att en bild spritts hos allmänheten av att samhällssystemen närmar sig sammanbrott i flyktingkrisens spår publicerade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, häromdagen en motbild på sin blogg för krisinformation. Att säga att det är en systemkollaps är ”helt enkelt inte sant”, stod det.

Bakgrunden var att redaktionen för MSB:s webbplats för krisinformation hade fått många oroliga frågor från allmänheten och sett en oro i sociala medier angående det stora flyktingmottagandet.

– Många undrade över om det är en systemkollaps som pågår. Då tyckte redaktionen att det här kanske vi behöver förklara för allmänheten, säger Anneli Bergholm Söder, avdelningschef på MSB.

Dilemmat är att en av MSB:s uppgifter är att slå larm. Myndighetens senaste lägesbild säger exempelvis att ”läget inom socialtjänst, överförmyndarverksamhet och skola har försämrats sedan rapporteringen förra veckan”.

– Vår uppgift är att lyfta fram problem och vi blir därför väldigt problemorienterade. Det kan ge en ensidig bild, säger Alexandra Nordlander, analytiker på MSB.

– Vi skriver ju inte om att elförsörjningen fungerar eller att bankerna fungerar eller större delen av hälso- och sjukvården fungerar jättebra, utan att det är problem i enskilda verksamheter i vissa delar av landet, vilket är jätteallvarligt på sitt sätt.

Myndigheten påpekar risker för de aktörer som behöver vidta åtgärder för att riskerna ska kunna avvärjas, förklarar Nordlander.

– Och nu vidtar man exempelvis åtgärder inom socialtjänsten, skolan och sjukvården för att verksamheterna ska fungera.

Har ni diskuterat hur man skulle kunna definiera en ”systemkollaps”?

– Nej.

Är det en svår gräns att dra?

– Ja, och framför allt vet jag inte vad ett så brett begrepp skulle leda till. Vi vill signalera sådant som leder till att man undviker problem, säger Alexandra Nordlander.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.