Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/msb-betalar-miljoner-for-stoppad-corona-app/

Sverige

MSB betalar miljoner för stoppad "corona-app"

Foto: Magnus Hallgren, Magnus Hallgren

Den nu stoppade satsningen på ett digitalt smittspårningsverktyg som upphandlats av MSB har hittills kostat över 6,4 miljoner kronor. Det rapporterar tidningen Arbetaren, som granskat fakturor från hälsoteknikföretaget Platform24 Healthcare till myndigheten.

DN-TT Text

Utvecklingen av tjänsten stoppades av Folkhälsomyndigheten i slutet av april.

– Riskerna var betydligt större än vinsterna, sade statsepidemiolog Anders Tegnell då.

Regioner och länsstyrelser befarade bland annat att tjänsten skulle leda till ett större söktryck till vården. Även frågor om datalagring samt användarnas sekretess och integritet har lyfts.

”Vi tar hellre kritik för att vi skyndar på att ta fram en lösning som på något sätt kan vara till hjälp när människor dör, än att få kritik för att vi sitter på händerna och inte gör något. Vi ansåg att vi var, och är, i ett läge där det var viktigt att agera när det handlar om människoliv”, skriver Anna Lindbäck, pressekreterare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), i ett mejl till Arbetaren.

I veckan inledde Konkurrensverket en granskning av MSB:s avtal med Platform24 Healthcare AB, om att utveckla en digital tjänst för kartläggning av smittspridning. 

Det konkurrensverket mer specifikt ska utreda är om MSB gjort rätt när de ingått avtalet utan att ha gjort ett riktigt upphandlingsförfarande.

Det var tidningen Arbetaren som först kunde avslöja att MSB gjort en direktupphandling med Platform24 med hänvisning till att situationen var särskilt brådskande på grund av coronapandemin.

DN kunde vidare den 14 maj visa på sprickor i samarbetet mellan MSB och Folkhälsomyndigheten. 

– Vi har den viktigaste krisen kanske på hundra år. Då tycker jag att det är bekymmersamt att vi inte fått ihop det, sa MSB:s generaldirektör Dan Eliasson då till DN.