Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 12:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/msb-coronabeteendet-kan-besta-efter-pandemin/

Sverige

MSB: Coronabeteendet kan bestå efter pandemin

Illustrationsbild.
Illustrationsbild. Foto: Helena Larsson/IBL

När pandemin klingat av, faran är över och restriktioner rullats tillbaka kommer nya beteenden att bestå. Över en fjärdedel uppger i en undersökning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att de kommer att besöka pubar och stora kultur- och idrottsevenemang mer sällan än före pandemin.

Även om det vore säkert att vistas i stora folkmassor tror inte alla att de kommer att återgå till sina vanor innan pandemin. När MSB ställt frågan om hur de svarande kommer att bete sig i olika situationer, under förutsättningen att de är helt säkra, så svarar en fjärdedel att de kommer att besöka stora idrottsevenemang och stora kulturevenemang som konserter och festivaler mer sällan. 

Drygt en fjärdedel svarar att de kommer att besöka pubar mer sällan. 63 procent svarar att de kommer att återgå till samma beteende som innan pandemin. 

Bara tre till fyra procent uppger att de kommer att besöka stora kultur- och idrottsevenemang oftare än innan pandemin.

Att arbeta hemifrån kan bli betydligt vanligare, 22 procent kommer att jobba hemma ”mycket mer”, uppger de. 

Beteendet nu under pågående pandemi, ligger i stort sett fast. Majoriteten av dem som svarat på undersökningen, åtta av tio, uppger att de följer myndigheternas rekommendationer lika noggrant i dag som för en till två veckor sedan. I början av maj visade MSB:s undersökning att svenskarna blivit mer avslappnade i hur de följde riktlinjerna. 

Oron för ökad arbetslöshet är fortsatt hög, andelen ligger kvar på 84 procent bland de svarande. Och hur välfärden ska klara av effekterna av coronaviruset oroar strax över 70 procent. När myndigheten rapporterade om svenskarnas uppfattningar i april var andelen oroliga ännu större.  

Att människor i första hand ser om sitt eget hus och att samhällsgemenskapen minskar oroar ungefär lika många av de svarande nu som tidigare, strax över hälften. 

En fråga visar en vikande trend. Färre oroas över sin egen ekonomi under senare delen av mätperioden jämfört med tidigare. 17 procent färre än tidigare