Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/msb-hanvisar-till-brandstationer-som-inte-finns/

Sverige

MSB hänvisar till brandstationer som inte finns

00:57. Stormvarning råder i Norrlandsfjällen. Flera bussar och tåg har ställts in i stormområdet och på vissa håll håller skolorna stängt.

Inför stormen Jan hänvisade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Östersundsborna att gå till en brandstation. Men den angivna stationen hade flyttat – för nio år sedan. Kartan pekar även ut flera nedlagda brandstationer.

Katarina Lagerwall
Rätta artikel

– De kan inte ligga ute med så där dåliga uppgifter, säger Lars Nyman som är chef för Jämtlands räddningstjänstförbund till Östersundsposten som var först med att rapportera om felen.

Den statliga myndigheten MSB har till uppgift att bland annat ge stöd till kommuner när en allvarlig olycka eller kris inträffar. Den ger också privatpersoner värdefull information hur man ska förbereda sig och hantera en svår vädersituation eller naturkatastrof. 

Inför stormovädret Jan som drog in över Norrland på torsdagen, med orkanstyrka på vissa platser, uppmanades invånare i berörda län att bege sig till närmaste brandstation om nödnumret 112 inte kunde nås. Men på MSB:s karta över stationer i Jämtlands län var flera uppgifter felaktiga, skriver Östersundsposten. 

Läs mer: SMHI varnar för orkanvindar i fjällen: ”Kan vara farligt”  

Enligt MSB ligger brandstationen i Östersund på Biblioteksgatan, problemet är att den flyttade därifrån för nio år sedan och finns i dag i Trygghetens Hus på Fyrvallavägen. MSB hänvisar också till flera nedlagda brandstationer i länet. 

Lars Nyman säger till tidningen att alla de räddningsvärn och brandstationer i Jämtlands län som lades ned 2014 finns med på MSB:s karta.

Jämtlands räddningstjänstförbund kontaktade MSB på torsdagsmorgonen för att påtala felen. 

På MSB håller man på att undersöka orsaken till bristerna i kartfunktionen.

– Vi har en karta i vår kartportal med alla brandstationer och där var tydligen en station felplacerad. Vi håller på att kolla på det, säger Mikael Westerlund, kommunikatör på MSB till DN. 

Upplyser ni om att kartan kan innehålla felaktiga uppgifter?

– Vad jag har förstått gör vi inte det just nu men vi håller på att titta på det.

Mikael Westerlund säger att det finns andra sätt för att ta reda på var den lokala brandstationen ligger om det uppstår en krissituation eller naturkatastrof där man bor. 

– Som privatperson ska man inte vända sig till MSB utan till sin lokala räddningstjänst eller kommun. Oftast har de en hemsida eller finns på sociala medier.

Är det inte viktigt att MSB ändå har rätt uppgifter i sin information?

– Självklart är det viktigt att det ska vara rätt och det jobbar vi för att det ska vara, säger Mikael Westerlund.

– Går man in och tittar och får fel uppgifter kan det så klart ta lite extra tid om man behöver leta information på andra ställen också. Det är därför vi alltid uppmanar privatpersoner att kontakta sin kommun eller sin räddningstjänst i stället för att vända sig till MSB först, säger Mikael Westerlund.

Räddningstjänstförbundet i Jämtland har nu uppdaterat sin karta med gatuadresserna till länets 31 brandstationer på sin hemsida.