Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-01 04:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/msb-letar-skyddsutrustning-pa-djursjukhus/

SVERIGE

MSB letar skyddsutrustning på djursjukhus

Anneli Bergholm Söder, avdelningschef på operativa avdelningen på MSB.
Anneli Bergholm Söder, avdelningschef på operativa avdelningen på MSB. Foto: Alexander Mahmoud

Det finns en stor risk för brist på medicinsk utrustning vid ett större utbrott av nya coronaviruset i Sverige.

Nu dammsuger MSB samhället – även djursjukvården – efter till exempel skyddsmasker.

– Vi försöker identifiera var någonstans det kan finnas den här typen av skyddsutrustning, säger Anneli Bergholm Söder på MSB.

Förra veckan beslutade regeringen att Sverige ska delta i EU:s gemensamma upphandling av medicinska motåtgärder, JPA, med anledning av det nya coronaviruset.

Regionerna har enligt Socialstyrelsen uttryckt oro för att det ska bli brist på sjukvårdsmateriel och läkemedel under ett mer omfattande sjukdomsutbrott i Sverige.

Nu försöker MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skyddsmateriel, hitta skyddsmateriel som till exempel skyddsmasker, i andra verksamheter än i den traditionella sjukvården.

– Vi försöker identifiera var någonstans det kan finnas den här typen av skyddsutrustning, till exempel i djurvården, säger Anneli Bergholm Söder, avdelningschef för MSB:s operativa avdelning.

I ett dokument från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, från 20 februari varnades för brist på läkemedel och förbrukningsmateriel till sjukvården även på kortare sikt – framför allt kopplat till att Kina är en stor producent och exportör.

”Kina är en stor producent av aktiva substanser till läkemedelsframställning samt färdiga läkemedel till människor och djur, liksom av förbrukningsmateriel för behandling, skyddsutrustning samt medicinteknisk utrustning. Tillgången till dessa varor skulle kunna påverkas negativt av ett förlängt och/eller eskalerande händelseförlopp, särskilt om exporten från Kina begränsas under en längre tid.”

MSB har uppmanat verksamheter som använder medicinskt förbrukningsmateriel ser över sina leveransavtal och skriver:

”Liv och hälsa kan hotas av störningar i försörjning av läkemedel och förbrukningsmateriel.”

Läs mer: Prinsessans Estelles skola stängs – smittad elev

Läs mer: Peking vill framstå som global förebild i virusbekämpning

Följ DN:s liverapportering om nya coronaviruset

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt