Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

MSB: Skyddsrummen räcker inte till

En del av Vattugaraget, ett gigantiskt skyddsrum som byggdes 1960 under Klara kyrkogård i Stockholm.
En del av Vattugaraget, ett gigantiskt skyddsrum som byggdes 1960 under Klara kyrkogård i Stockholm. Other: Fredrik Funck

Skyddsrummen i Sverige är inte tillräckliga för att ge befolkningen rum, meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, enligt Ekot. MSB efterlyser 3 miljarder kronor för att bygga nya och restaurera de som finns.

– Vi har en befolkning som har ökat under åren då man inte har byggt några skyddsrum. Och nybyggnation kommer att bli en viktig del i den samhällsplanering som ska genomföras, säger Ove Brunnström vid MSB:s räddningstjänstenhet till Ekot.

Cirka 65.000 skyddsrum för ungefär 7 miljoner människor finns placerade i exempelvis bostadshus eller industrilokaler runtom i landets bebodda delar. De är tänkta att kunna skydda mot alla sorters stridsmedel, men medan Sveriges befolkning vuxit med cirka en miljon invånare på 15 år har inga nya skyddsrum byggts.

Därför äskar MSB om 2 miljarder kronor för att börja med bygget av nya skyddsrum med 50.000 platser, främst i Nordkalotten, Stockholm, Gotland och Öresundsregionen. Myndigheten ber regeringen om ytterligare en miljard för att åtgärda brister ibland annat ventilationen hos de befintliga skyddsrummen.

MSB har i sina granskningar också identifierat andra problem och har bland annat utrangerat föråldrade andningsskydd. 1994, säger Brunnström, fanns andningsskydd till alla, men så är det inte längre.

– Det finns inget beslut om att det här inte ska finnas i framtiden, men det finns heller inget beslut om nyanskaffning av skydd, så det är också en fråga som vi skjuter vidare till regeringen när det gäller framtida ambitionsnivå, säger Ove Brunnström till Ekot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.