Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/msb-svarar-pa-svidande-kritik-om-karnkraft/

Sverige

MSB svarar på svidande kritik om kärnkraft

Foto: Lars Lindqvist

Bot och bättring. Det lovar nu Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) efter Riksrevisionens skarpa kritik mot myndighetens arbete inför en eventuell kärnkraftsolycka.

TT Text

Det yttersta ansvaret för arbetet vid en större kärnkraftsolycka utanför själva kärnkraftverket har landets länsstyrelser. Men tillsynen av beredskapen hos länsstyrelserna ligger på MSB och där finns det uppenbara brister, konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport.

Bland annat kritiseras myndigheten för bristande tillsyn och på tok för dålig återkoppling till andra myndigheter, däribland Strålsäkerhetsmyndigheten och länsstyrelserna.

– Vi är självkritiska och håller med Riksrevisionen. Vi behöver skruva upp tempot. Inspektionerna har varit för få och de kan göras mer systematiskt, säger Henrik Larsson, chef för enheten för stora olyckor på MSB.

Därför, säger han, kommer myndigheten nu att förbättra sitt tillsynsarbete.

– Detta kommer ju inte som en nyhet för oss, så vi har redan rekryterat mer personal. Från årsskiftet räknar vi med att kunna inspektera sju länsstyrelser per år, vilket innebär att vi har inspekterat samtliga 21 inom tre år. Tillsyner är ju ett viktigt verktyg för att kvalitetssäkra och förbättra verksamheten. Vi ska också förbättra återkopplingen till länsstyrelserna så att vi, efter en tid, kontaktar dem och följer upp, säger Henrik Larsson.