Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

MSB varnar för alltmer pressat läge

MSB varnar för en alltmer pressad boendesituation för asylsökande och problem med att hantera ordinarie verksamhet hos sjukvård och socialtjänst
MSB varnar för en alltmer pressad boendesituation för asylsökande och problem med att hantera ordinarie verksamhet hos sjukvård och socialtjänst Foto: Lotta Härdelin

Sjukvården och socialtjänsten är redan hårt pressade och Migrationsverket kommer inte att kunna erbjuda asylsökande tak över huvudet. Det varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för i sin veckorapport. Och situationen väntas bli värre.

I MSB:s veckorapport om flyktingsituationen varnar de för en alltmer pressad situation. Bland annat talas det om ”begynnande utträngningseffekter inom hälso- och sjukvård samt socialtjänst”.

– Verksamheter är så pass upptagna med att hantera det stora antalet asylsökande att man inte hinner med sitt vanliga arbete. Till exempel socialtjänsten måste fokusera så mycket på att ta hand om ensamkommande barn så man inte hinner ta hand om de andra barnen, säger Alexandra Nordlander, verksamhetsansvarig för operativ analys på MSB.

Kommunerna jobbar nu för att prioritera sin verksamhet och flytta personal mellan sig för att arbetet ska kunna flyta på så bra som möjligt.

– Alla kommuner över hela landet är inte jättehårt belastade, så länsstyrelserna jobbar med att fördela resurserna inom länen, säger Alexandra Nordlander.

Bostadsläget för asylsökande blir samtidigt alltmer kritiskt. Över 10.000 personer har sökt asyl i Sverige under de senaste sju dagarna och Migrationsverket kommer snart inte att kunna tillhandahålla bostäder till de som söker asyl. Man kommer då att behöva prioritera barnfamiljer.

I dag finns 7.000 evakueringsbostäder, vilket innebär att det behöver tas fram 13.000 ytterligare, något som inte kan uppnås även om Försvarsmakten hjälper till – och tältläger används. Osäkerheten och hotbilden mot flyktingboenden har samtidigt gjort att färre privata aktörer är villiga att öppna boenden.

Kommer folk att få sova på gatan?

– Ja. Det är därför vi redan har sett att folk får sova i Migrationsverkets reception, säger Alexandra Nordlander.

– Migrationsverket jobbar hårt nu med flera olika spår, dels att upphandla nya boenden och att ha kontakter med kommuner som kan erbjuda evakueringsboenden för att klara de tillfälliga topparna, och vi bygger tält. Men det räcker inte.

Situationen ser enligt Alexandra Nordlander inte ut att förbättras, i stället kommer det nya utmaningar när de människor som sökt asyl ska tas om hand.

– Det vi ser är att det är ett oerhört påfrestat läge just nu bara med att skaffa boenden till alla. Nästa steg är att möta upp med skola, sjukvård, socialtjänst och alla funktioner som finns i en samhällsstruktur för alla dem som redan kommit hit. Där har vi egentligen inte sett svårigheterna än – men vi ser inte att det kommer bli lättare, säger Alexandra Nordlander.

Hon betonar att det samtidigt som nya problem dyker upp sker det ljusningar på andra områden där problem löses.

– Problemet med mottagningen av ensamkommande barn har fått en ljusning när fler kommuner kan tänka sig och ta emot barnen i det initiala skedet och en hel del boenden har uppbringats. Men det kommer nya problem hela tiden, säger Alexandra Nordlander.

DN har sökt Migrationsverket för en kommentar.

 

Så ska flyktingarna fördelas i Sverige - län för län

Foto: TTFoto: Marcus Ericsson/TT

Nu finns en lista på hur många flyktingar med uppehållstillstånd som kommunerna ska ordna boende åt, län för län – och hur många platser för ensamkommande flyktingbarn som måste fram.

I år räknar Migrationsverket i sina prognoser med att upp till 190.000 asylsökande ska komma till Sverige. De hamnar först i asylboenden, därefter ska de som får uppehållstillstånd i landet flyttas ut i kommunerna. Många av flyktingarna ordnar eget boende genom kontakter, men det faller på staten att skaffa bostäder åt de övriga.

Det handlar 2016 om 21.700 personer, enligt uppskattningarna, och nu har länsstyrelserna och arbetsförmedlingen tagit fram en plan över hur de ska fördelas länsvis.

Sedan är det upp till varje länsstyrelse att skriva avtal med sina kommuner.

Flest nyanlända fördelas på de tre storstadslänen, Stockholms län (7.355), Västra Götalands län (6.811) och Skåne län (5.150), enligt ett pressmeddelande från länsstyrelserna, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

Gotlands tilldelas lägst antal, 211 personer.

Kommunerna i länen kan erbjuda platser utifrån hur deras totala situation ser – hur många nyanlända som på egen hand flyttar till kommunen.

Om inte siffrorna går ihop sig kan det bli tvingande för kommunerna att ta emot flyktingar, men den lagstiftningen är ännu inte färdig, utan väntas träda i kraft i mars 2016.

Foto: Marcus Eriksson/TTFoto: TT

Redan nu finns det 10.000-12.000 personer som fått uppehållstillstånd men som tvingas bo kvar på asylboenden, eftersom de inte fått någon kommunplacering.

Utöver de 21.700 nyanlända fördelas också 40.000 ensamkommande flyktingbarn på länen. För Stockholms län handlar det om 6.689 barn, till exempel.

– Länsstyrelserna har tagit fram fördelningstalen på länsnivå. Respektive län ska fördela ned på kommunnivå inom länet. När man gjort det ska man förhandla fram och binda genom en överenskommelse så att vi vet hur det ser ut, vissa kommuner kan vilja ha specifika åldrar på barnen. De som inte har ett gymnasium kanske vill ha yngre barn, till exempel, säger Ronnie Magnusson, expert på Migrationsverket.

När det gäller ensamkommande flyktingbarn kan inte kommunerna, sedan en tid tillbaka, neka att ta emot dem. Ensamkommande barn placeras i kommunerna redan innan de fått uppehållstillstånd, till skillnad från vuxna asylsökande.

 

Obama: De är rädda för treåringar och änkor

Foto: AP PhotoFoto: AP

USA:s president Barack Obama levererade ett hårt svar till de amerikanska guvernörer och oppositionspolitiker som vill stänga dörren för syriska flyktingar av rädsla för terroristdåd. ”De är rädda för treåringar”, sade Obama.

– Först var de rädda för att medierna var för hårda mot dem i tv-debatterna. Nu är de rädda för föräldralösa treåringar och änkor, sade Barack Obama vid en pressträff på tisdagskvällen.

– Och det här är samma personer som brukar säga att de är så tuffa att det räcker för dem att prata med Vladimir Putin eller att stirra ut IS för att lösa problemet.

Obama syftade på de allt fler amerikanska politiker som nu varnar för att det kan gömma sig terrorister bland syriska flyktingar och därför säger nej till att ta emot fler.

Guvernörer i ungefär hälften av USA:s delstater, huvudsakligen republikaner, vill stänga dörren för syrier, och republikanska presidentkandidater har förmedlat ett liknande budskap. Några av dem har sagt att man bör begränsa mottagandet till kristna syrier.

President Obama sade att det är svårt att tänka sig ett effektivare verktyg för rekrytering till IS än idén att man skulle diskriminera muslimska flyktingar.

– IS försöker exploatera föreställningen att det pågår ett krig mellan islam och väst, och när man hör personer i ansvarsställning antyda att kristna är mer värda skydd än muslimer i ett krigshärjat land, då bekräftar man IS berättelse. Det är kontraproduktivt, och det måste få ett slut, sade han.

– Det tjänar oss illa att reagera på en terrorattack med rädsla och panik. Vi fattar inga bra beslut om de grundar sig på hysteri och överdrivna risker.

Barack Obama påpekade samtidigt att de kvotflyktingar USA tar emot genomgår en säkerhetskontroll under en period på mellan 18 och 24 månader innan de kan resa in i landet.

Mötet med pressen ägde rum i Filippinernas huvudstad Manila, där Obama befinner sig för ett toppmöte med Apec, en ekonomisk samarbetsorganisation för länder kring Stilla havet.

Fördjupning. Flyktingkrisen
Fakta. Fördelning av nyanlända

Fördelning av nyanlända med uppehållstillstånd som ska kommunplaceras i Sverige 2016:

 • Stockholms län 6689
 • Uppsala län 1082
 • Södermanlands län 354
 • Östergötlands län 829
 • Jönköpings län 653
 • Kronobergs län 249
 • Kalmar län 377
 • Gotlands län 192
 • Blekinge län 132
 • Skåne län 2766
 • Hallands län 763
 • Västra Götalands län 3577
 • Värmlands län 509
 • Örebro län 452
 • Västmanlands län 380
 • Dalarnas län 616
 • Gävleborgs län 236
 • Västernorrlands län 302
 • Jämtlands län 237
 • Västerbottens län 635
 • Norrbottens län 672
 • Riket 21700
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.