Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Muf kräver tuffare tag med arbetsrätten

Moderaterna är på väg att svänga om arbetsrätten. M vill både förändra turordningsreglerna och rätten till återanställning. Men ungdomsförbundet tycker att partiet bör gå ännu längre.

– Jag skulle helst ta några steg till, säger Muf-ordföranden Benjamin Dousa.

Moderaterna inledde på torsdagen sin partistämma i Örebro och den nyvalde partiledaren Ulf Kristersson öppnade stämman med att försöka gjuta mod i ombuden.

– Vi har ett mycket hårt arbete framför oss att bygga ett långsiktigt förtroende för oss och vår roll i svensk politik. Ödmjukhet inför den uppgiften, mina vänner, sade Kristersson.

Under fredagen kommer stämman att behandla bland annat jobbpolitiken och arbetsrätten. Partistyrelsen föreslår att turordningsreglerna görs om så att kompetens ska väga tyngre när en arbetsgivare ska säga upp personal.

– Vi känner att det finns en modernitet i det här förslaget. Det ger en möjlighet att titta på kompetens istället för arbetsår och vi tycker att kompetensen ska väga tyngre än vad den gör i dag, säger Jessica Polfjärd (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Frågan om arbetsrätten har varit känslig i Moderaterna under många år. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg ville inte röra arbetsrätten eftersom de ansåg att partiet skulle förlora röster på det. Men på Moderaternas förra partistämma 2015 lyckades ungdomsförbundet, mot den dåvarande partistyrelsens vilja, driva igenom att M skulle göra en bred översyn av arbetsrätten.

– Vi fick ett tydligt uppdrag från förra stämman om att det måste bli mer flexibilitet i arbetsrätten. Vi tycker att det här är en rimlig lösning och att det möter det som vi fick i uppdrag att göra, säger Jessica Polfjärd.

Läs mer: Migrationspolitiken splittrar alliansen

Förutom att kompetens ska väga tyngre vill M även se över rätten till återanställning efter uppsägning. Partiet anser att den rätten är nära kopplad till turordningsreglerna och därför behöver ändras parallellt.

För Moderata ungdomsförbundet är förslaget om ändrad arbetsrätt en framgång.

– Jag tycker att partiet är inne på rätt väg, man tar många steg på vägen men jag skulle helst ta några steg till, säger Muf-ordföranden Benjamin Dousa.

Trots att han vill gå längre är han ändå nöjd med att partiet nu börjar förändra sin syn på arbetsrätten.

– Vi vill ta bort turordningsreglerna helt och hållet. Vi vill också ta bort omplaceringsskyldigheten. Så vi tar några ytterligare steg, säger Benjamin Dousa.

Fackförbunden Saco och TCO har kritiserat tidigare förslag om att låta kompetens väga tyngre vid uppsägningar. Kritiken har gällt att det redan i dag går att använda kompetens som skäl vid uppsägning.

Jessica Polfjärd anser dock att Moderaternas förslag innebär att kompetensfrågan får större tyngd än vad den har i dag. Hon menar dessutom att arbetsmarknadens parter måste involveras i processen innan ett färdigt förslag kan läggas fram.

– Hur det ska utformas är mycket upp till parterna, vi är inte tvärsäkra på vad som är den bästa lösningen, säger Jessica Polfjärd.

Fakta.

Moderaternas partistämma pågår i Örebro den 12–15 oktober.

Omkring 200 ombud deltar i stämman.

M ska lägga fast ny politik i en rad sakpolitiska frågor som migration, arbetsmarknad och brott och straff.

Den nyvalde Moderatledaren Ulf Kristersson håller tal för stämman på lördag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.