Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Muf vill att Alliansen tar över nu

Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra. Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaternas ungdomsförbund (Muf) kräver att Alliansen nu utmanar regeringen om regeringsmakten. Men moderpartiet vill inte ge något besked innan man konfererat med de andra borgerliga partierna.

– Alliansen måste inleda förberedelserna för att närsomhelst under det här året kunna kliva in i regeringsställning, säger Muf-ordföranden Rasmus Törnblom.

2015 var ett dåligt politiskt år, anser Rasmus Törnblom. Det var för lite politik och alldeles för mycket partipolitiskt taktiserande för hans smak. Lagom till årets första partiledardebatt kräver han i en debattartikel i Dagens industri att 2016 ska bli året då Alliansen på allvar försöker återta regeringsmakten.

– Jag tror att Alliansen har bättre möjlighet att få gehör för en politik som tar tag i arbetslöshet, sjunkande skolresultat, integration och bostadsmarknad, säger Törnblom till TT.

Tomas Tobé, partisekreterare för Moderaterna, håller med om att Löfven-regeringen bör bytas ut senast 2018, men hur det ska gå till blir en fråga för överläggningar mellan Allianspartierna.

– Vi kommer att återkomma gemensamt när vi också har gemensamma besked att ge, säger han.

Kollapsen för decemberöverenskommelsen, som skulle säkra stöd för regeringens budget, öppnade nya möjligheter för Alliansen att lägga fram gemensamma budgetförslag. Rasmus Törnblom anser att det ska ske så snart som möjligt.

– Jag tror att Alliansen har bättre förutsättningar att såväl få igenom förslag i riksdagen som att presentera relevanta reformer, säger han.

I vissa fall skulle det handla om att SD röstar för Alliansförslag, eller att stödet kommer från Miljöpartiet eller Socialdemokraterna, tror Muf-ordföranden.

– Det är viktigt att vara tydlig med att Sverigedemokraterna inte ska ingå i en regering eller någon form av regeringsförhandlingar, säger Törnblom.

I samband med en partiledardebatt i riksdagen i höstas överraskade KD-ledaren Ebba Busch Thor sina allianskolleger med ett utspel om en gemensam budget redan 2016. Det skulle öppna upp för Sverigedemokraterna att rösta på Alliansens budget och därmed fälla regeringens. En sådan upprepning av 2014 års budgetkaos ville ingen av de tre andra Alliansledarna bidra till, sade de då.

Också här hänvisar Tomas Tobé till Alliansen:

– När det gäller budgetfrågan tycker vi att det är viktigt att vi ger ett gemensamt besked.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.