Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Museibesökare såldes som slav

En kvinna såldes som slav på vikingamarknaden i Höllviken. Arkivbild.
En kvinna såldes som slav på vikingamarknaden i Höllviken. Arkivbild. Foto: TT

En besökare på Fotevikens museum utanför Höllviken i Skåne blev mot sin vilja såld som träl i en iscensatt show. Kvinnan, som arbetar på LSS-boende, besökte den årliga vikingamarknaden med sina brukare när hon plötsligt blev påhoppad av fem män som kastade ett nät över henne.

Det var ett kringresande teatersällskap som iscensatte leken ”Köp en träl” vid museet Fotevikens vikingamarknad i början av juli. Trots högljudda protester och skärrade brukare fick kvinnan en järnkrage runt halsen och bjöds ut till försäljning inför en publik på runt hundra personer, rapporterar Sydsvenskan.

Kvinnan har polisanmält händelsen som ofredande. I anmälan beskriver hon hur hon övermannades bakifrån av fyra till fem män. Hon skrek högt och försökte säga i från men teatergruppen fortsatte med sin show. Kvinnan drogs med hjälp av järnkragen genom marknadsvimlet fram till en påle där hon bands fast med rep. Hon fick sedan hänga uppspänd framför folkhavet i en kvart innan hon till slut köptes av en man i publiken.

Ett nej hör väl också spelet till.

– Männen (i teatergruppen reds. anm.) ska ha fällt kommentarer om att hon var en bra slav för att hon är duktig i köket och bra på att laga mat. Och de ska också ha fällt kommentarer om hennes fina former, säger kommissarie Ann-Christine Sjöbeck vid polisen i Trelleborg, till tidningen.

Museidirektör Björn M Jakobsen säger till Sydsvenskan att kvinnan skulle ha sagt i från.

– Det är teater, en kul lek som har pågått i många år. Man fångar in en person som träl och säljer honom eller henne på torget. Publiken tycker det är kul. Alla är med på det.

Kvinnan har uppgett att hon skrek nej flera gånger.

– Ett nej hör väl också spelet till. Det är väl ingen som vill bli såld som slav, säger Björn M Jakobsen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.