Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Muslimskt förbund kräver egna lagar

Skilsmässor ska godkännas av en imam, kommunala skolor ska undervisa muslimska barn i hemspråk och religion i separata grupper, och flickor och pojkar ska inte få simundervisning tillsammans.

De mycket kontroversiella kraven kommer från Sveriges muslimska förbund med cirka 70.000 medlemmar. I ett brev från förbundets ordförande till de politiska partierna kräver ordföranden Mahmoud Aldebe särlagstiftning för muslimer.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg, som svarade redan på torsdagen, säger i ett uttalande att det är helt uteslutet att införa undantag för muslimer för att kvinnor ska kunna förtryckas med stöd i lagen:

- Muslimsk lag i Sverige när det gäller äktenskap och skilsmässa kommer folkpartiet aldrig att medverka till, säger Lars Leijonborg.

I brevet från Sveriges Muslimska Förbund hävdas att religionsfriheten inte tillämpas i "sin vida betydelse". Religionen sägs vara som livet självt och vissa islamiska yttringar hamnar därför utanför det som omfattas av religionsfriheten. Särlagstiftning behövs för att anpassa familjerätten till islam, skriver Aldebe.

I brevet krävs också att muslimska barn ska få undervisning i hemspråk och religion i "homogena grupper" i den kommunala skolan, och att flickor och pojkar från muslimska länder ska få simundervisning i separata grupper.

Dessutom kräver förbundet två dagars extra betald ledighet för muslimer för att fira muslimska högtider liksom två timmars ledighet varje fredag för fredagsbönen.

Mahmouds Aldebes krav är kontroversiella inte bara för icke-muslimer utan även bland muslimer som inte vill att religiösa ledare ska styra över deras privata angelägenheter.

Aldebe själv är också en kontroversiell person. Abdel Haqq Kielan, imam för Svenska Islamiska samfundet, skrev i en artikel i Expressen i höstas att det är hög tid att markera tydligt mot de antidemokratiska muslimska krafterna och att Aldebe "svärtar ned meningsmotståndare på ett sätt som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle".

DN har sökt Mahmoud Aldebe för en kommentar utan att nå honom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.