Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Must-chefen: Ryssland bakom it-attacker mot Sverige

Must-chefen Gunnar Karlson talade klarspråk i söndagskvällens ”Agenda” om it-attacker.
Must-chefen Gunnar Karlson talade klarspråk i söndagskvällens ”Agenda” om it-attacker. Foto: Janerik Henriksson / TT

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, pekar nu för första gången ut Ryssland som den främsta aktören vad gäller it-attacker och påverkansoperationer mot Sverige. ”Vi ser dem ofta”, sade Must-chefen Gunnar Karlson i SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen.

Han menar att attackerna utgör allvarliga hot eftersom de ”skjuter in sig mot demokratins grundvalar”.

– Och it-attacker kan orsaka allvarliga skador på samhället, säger Gunnar Karlson i SVT Nyheters referat av tv-inslaget.

Karlson säger vidare att Must ofta ser påverkansoperationer som är direkt riktade mot Sverige.

– Ett klassiskt exempel var ett förfalskat brev för något år sedan med försvarsministern som förment avsändare. Det var lätt att avslöja, men det var direkt riktat mot Sverige.

På fråga om vilka som ligger bakom, svarar Karlsson:

– Den aktör vi framför allt ser är Ryssland. Det är ganska lätt för mig att säga – många av de aktiviteter vi utsätts för har en tydlig avsändare, de går att spåra mer eller mindre direkt. Det kan handla om att sprida falsk information, vinkla sanningen, trycka på argument som mer än andra försvårar att få en klar bild av vad som händer.

   Läs mer: Bakgrund: Vilka är de digitala angriparna?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.