Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Mustafa försvarar och förklarar

Nu försvarar sig Omar Mustafa mot de anklagelser om antisemitism som riktats mot honom. Efter att ha gjort sig oanträffbar under torsdagen skickade han på kvällen ett brev till tidningen Aftonbladet.

I sitt öppna brev till Aftonbladet konstaterar Mustafa att syftet med att bjuda in talarna var att föra en dialog med "väletablerade muslimska föreläsare världen över, utan att för den delen dela alla deras åsikter" men att han inser att det försöket inte lyckades.

Istället kan han se att den debatt som nu rasat under de senaste dagarna motverkat syftet med inbjudan och att han "har full förståelse för kritikernas syn på att dessa personers deltagande kan uppfattas som legitimering av en hatfylld och intolerant syn", skriver han i brevet till Aftonbladet.

Omar Mustafa är ordförande för Islamiska förbundet och den kritik som riktats mot honom har bland annat gällt att han varit med om att bjuda in egyptiern Salah Sultan till att tala på en konferens i Stockholm.

Enligt uppgift ska Sultan bland annat ha sagt att judar begår ritualmord på kristna i samband med påsken och använder deras blod i det osyrade brödet, skriver TT.

Omar Mustafa har också synts på bild tillsammans med en känd antisemit, palestiniern Azzam Tamimi.

I brevet till Aftonbladet skriver Mustafa att det är "beklagligt att folk fått en annan uppfattning om vad jag tycker eller vad jag står för".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.