Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Mustafas bakgrund en överraskning för S-politiker

S-politikerns Omar Mustafas samröre med personer med antisemitiska åsikter kom som en överraskning för ledande socialdemokrater. Den kontroversiella frågan diskuterades inte i Socialdemokraternas valberedning innan Omar Mustafa nominerades till partistyrelsen. ”Jag hade inte kännedom om det, nej”, säger Ebba Östlin, ledamot i valberedningen till DN.

När Socialdemokraternas nya ledning skulle utses förra helgen pågick förhandlingar in i det sista. Att Omar Mustafa, socialdemokrat från Stockholm, valdes in i partistyrelsen överraskade de flesta. Särskilt när tunga riksdagsledamöter från samma distrikt, som Ylva Johansson och Anders Ygeman, inte nominerades. Valet av Omar Mustafa är kontroversiellt eftersom han är ordförande för Islamiska förbundet som vid flera tillfällen bjudit in föreläsare med tydliga antisemitiska åsikter.

Bland dessa finns egyptiern Salah Sultan som ska ha sagt att judar begår ritualmord på kristna i samband med påsken och använder blod i det osyrade brödet.

Invalet av Omar Mustafa orsakade en kritikstorm mot Socialdemokraterna, främst från borgerligt håll och judiska organisationer. Men även Socialdemokraternas förra partiledare Mona Sahlin är kritisk. Hon säger till Aftonbladet att S-ledningen omedelbart borde ha tagit avstånd från Omar Mustafas samröre med personer med tydliga antisemitiska åsikter.

Mona Sahlin ifrågasätter också i intervjun hur förberedd valberedningen egentligen var.

– Det förvånar mig storligen om man inte ställde frågor om detta. De verkar ha blivit tagna på sängen och det oroar mig väldigt mycket, säger hon.

Omar Mustafas kopplingar till personer med antisemitiska åsikter diskuterades inte i valberedningen, uppger Ebba Östlin, som var ledamot i valberedningen.

– Jag hade inte kännedom om det, nej, säger hon.

Vad tycker du om det?

– Det är självklart att desto bättre underlag man har desto bättre blir beslutet, säger Ebba Östlin som dock menar att Omar Mustafa var ett bra val till partistyrelsen.

– Han har dessutom gjort ett antal förtydliganden, vilket jag välkomnar, säger hon.

Inom socialdemokratin lägger många skulden för kontroversen på partidistriktet i Stockholm stad som nominerade Omar Mustafa i sista stund. Omar Mustafas namn fördes inte fram till valberedningen förrän i söndags – några timmar innan partistyrelsen valdes.

– Det där måste Stockholm stad ha koll på, det är distrikten som ansvarar för sina nomineringar, menar en tung socialdemokrat. 

Andra menar att ansvaret fallet tungt på valberedningen och dess ordförande Berit Högman. Valberedningen valdes den 23 november förra året men lyckades inte lösa upp konflikterna mellan de regionala kluster som partiet består av. I stället pågick stormiga förhandlingar om personfrågorna under hela kongressen.

För att få fram ett nytt verkställande utskott (VU) tvingades partisekreterare Carin Jämtin med kort varsel föreslå en stadgeändring som utökade antalet suppleanter i VU från sju till åtta.  Den senaste veckans turer är känsliga inom Socialdemokraterna och partiet försöker lägga locket på. DN har sökt Berit Högman, Carin Jämtin och Stockholmsdistriktets ordförande Veronica Palm för en kommentar.

Inte i något fall har deras pressekreterare ens återkommit med ett besked.  Omar Mustafa själv skriver på sin blogg att han beklagar att det har uppfattats som en legitimering av antisemitism att Islamiska förbundet bjudit in personer med sådana åsikter. "Som muslimer utsätts vi ofta för kollektiva bestraffningar, hets och konspirationsteorier och jag har därför full förståelse för hur den judiska gruppen upplever hatfyllda och demoniserande beskrivningar", skriver han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.