Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mutande elever får behålla körkort

Trafikinspektören som tog emot pengar för att godkänna körkortsaspiranter fick 1,5 års fängelse. Men efter Transportstyrelsens granskning får eleverna behålla körkorten, trots att de betalt henne för att få uppkörningarna godkända.

Högsta domstolen avgjorde i maj det uppmärksammade fallet där en trafikinspektör i Göteborg tagit emot pengar från ett 30-tal personer för att ge dem körkort. Kvinnan fälldes i HD för grovt mutbrott och fick 1,5 års fängelse. I första skedet var det oklart vad som skulle hända med eleverna som betalat inspektören. Men nu är granskningen färdig – alla får behålla körkorten.

– Jag har inte funnit några incitament på att de saknar relevant kunskap, säger utredaren Carina Engman till TT.

Engman anser att det inte går att bevisa att det enbart var mutorna som låg bakom godkännandet.

– Jag kan inte ur den här utredningen få fram att personerna har blivit godkända trots att kunskapen inte fanns där, säger Engman.

Den dömda inspektören kan däremot ligga sämre till. Transportstyrelsen utreder om hon kan anses ha betett sig trafikfarligt, och att det därför skulle kunna vara motiverat att dra in hennes körkort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.