Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Muttrar har skruvats loss från rasade tv-masten – polisen fåordig

Den sabotagedrabbade Häglaredsmasten strax utanför Borås.
Den sabotagedrabbade Häglaredsmasten strax utanför Borås. Foto: TT

Polisen har säkrat flera spår i fallet med den rasade tv-masten utanför Borås, men vill inte kommentera medieuppgifter om att muttrar ska ha skruvats loss från fundamentet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har kallat till ett nytt nationellt krismöte med anledning av sabotaget.

Sent på söndagskvällen larmades SOS om att den över 300 meter höga tv- och radiomasten Häglaredsmasten öster om Borås gått av.

Polisen inledde tidigt en förundersökning om misstänkt sabotage. Efter att en rad spår kunnat säkras i området har brottsmisstankarna stärkts. Men det finns ingen misstänkt för det grova brottet.

– Vi är nu helt övertygade om att det är ett sabotage, säger förundersökningsledare Jan Johansson.

Jan Johansson är förtegen om vilken typ av bevis som säkrats på platsen, men säger att de gör att man kan utesluta att masten kollapsat till följd av en olycka eller tekniskt fel. Under tisdagen fortsatte polisen att knacka dörr i området.

Bilder som Aftonbladet publicerade på tisdagen sägs visa hur muttrar som håller fast mastens vajrar har lossats från markfundamentet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kallade på tisdagseftermiddagen till ett nationellt möte med anledning av händelsen. Representanter för Försvarsmakten, polisen, Sveriges Radios sändningsledning och Teracom deltog i mötet som enligt MSB skedde på rutin.

– Det är ett verktyg för att få ansvariga aktörer och myndigheter att samverka i händelse av en kris, säger Marcus Årskog, kommunikatör.

Teracom har nu fått upp en tillfällig mast vilket innebär att SR:s kanaler och SVT 1 och 2 har täckning i det här området.

– Det är åter möjligt att nå ut med viktiga meddelande till allmänheten via de ordinarie kanalerna, säger han.

På onsdagen ska ännu ett möte hållas med anledning av det misstänkta sabotaget.

Häglaredsmasten sänder förutom radio- och tv-sändningar ut polisens och räddningstjänstens kommunikation via Rakel. Eftersom det rör sig om en central samhällsfunktion och ett skyddsobjekt har Säpo och Försvarsmakten kopplats in.

– Det är ett grovt brott mot en viktig samhällsfunktion som slår ut möjligheten att sända ut viktiga meddelande till allmänheten. Tiotusentals människor blev utan radio och tv, säger Jan Johansson.

På tisdagseftermiddagen hade ännu ingen misstänkt kunnat ringas in. De maskerade ungdomar som publicerat en film som visar hur de klättrar längs masten är avskrivna från utredningen.

Enligt Aftonbladet utreder polisen ett ”internationellt spår” där syftet kan ha varit ett stresstest av det svenska totalförsvaret. Men det stämmer inte, enligt Jan Johansson.

– Vi har inga sådana spår. Det jag har sagt är att vi inte utesluter något och att vi jobbar med alla tänkbara spår, från ungdomar till rättshaverister. Men det finns ingenting som tyder på att det skulle finans en internationell koppling.

Kommer vi att få veta vem eller vilka som ligger bakom sabotaget?

– Vi hoppas på det.

Efter misstänkta sabotaget har Teracom ökat bevakningen av landets tv- och radiomaster.

– Vi sätter ut vakter vid samtliga våra storstationer. Det är en rutinåtgärd som vidtas eftersom det finns misstanke om brott, sade Paul Roswall, presstalesperson vid Teracom, på måndagen.

Peter Adlersson, presstalesperson för polisen i region väst, hade på tisdagskvällen inga uppgifter av någon konkret art att ge om utredningen av fallet.

– Jag har inte fått några nya uppgifter om utredningen, varken under eftermiddagen eller kvällen. Den sköts av polisen i Borås, säger Adlersson.

När DN vid 20-tiden på nytt får kontakt med Jan Johansson, Boråspolisens förundersökningsledare, vill han inte uttala sig om utredningsläget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.