Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

MVG blev IG vid omrättning

Det som inte är godkänt hos en lärare kan ge högsta betyg hos en annan. Skolinspektionens pågående omrättning av nationella prov reser frågor kring hur rättvisa betygen egentligen är.

För var nionde gymnasieelev sätter Skolinspektionen IG på en uppsatsfråga i svenska, där läraren på elevens egen skola satt ett MVG, skriver Göteborgs-Posten.

Och nästan varannan gymnasieelev får ett annat betyg i Svenska B/svenska som andraspråk när den egna läraren rättar än när Skolinspektionen gör det.

I en treårig satsning har hittills 70 000 nationella prov på regeringens uppdrag rättats om och klart är att olika lärare gör olika bedömningar av uppsatser och andra öppna frågor.

– De nationella proven måste vara utformade så att de inte ger det tolkningsutrymmet, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, till TT.

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, efterlyser nationella betygskriterier.

Resultaten har ännu inte lett till konkreta förändringar, men gett diskussioner om hur man ska säkerställa att elever får en likvärdig bedömning.

– Det är många kommuner som funderar på hur de kan stödja skolorna; om de ska börja avidentifiera proven, om man ska byta prov sinsemellan mellan lärarna eller skolorna, säger Arletta Plunkett, på Skolinspektionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.