Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Myndighet kan stoppa asylboenden

Migrationsverket utmanar lagen. Myndigheten vill kunna säga nej till nya asylboenden i kommuner som redan har ett stort mottagande.

– Det är olagligt, säger juristen Andrea Sundstrand.

Enligt Migrationsverket kommer runt 80 000 människor söka asyl i Sverige i år. Men det skiljer kraftigt i flyktingmottagande mellan olika kommuner.

– En del kommuner gör mycket, samtidigt finns det stormrika kommuner som inte tar emot någon. Problemet är att vi inte kan styra asylplatserna mot de kommuner som vi tycker ska ta emot fler, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Migrationsverket köper platser på asylboenden enligt lagen om offentlig upphandling. Privata aktörer som uppfyller kvalitetskraven får öppna asylboenden där de har en passande byggnad.

Det har väckt stor ilska i kommunerna som inte har något att säga till om och som också får kort förvarning eftersom upphandlingarna görs under sekretess. Men när Migrationsverket nu snart ska formulera ett nytt ramavtal tänker det statliga verket utmana lagen.

– Jag förstår kommunerna och nu sätter jag ned foten. Vi ska förbehålla oss rätten att slutligen avgöra om vi ska anta en entreprenör eller inte, säger Anders Danielsson.

Som exempel ger han skånska Östra Göinge som DN skrev om i går – en liten kommun med 14 000 invånare och 858 asylsökande.

– Om en entreprenör hittar en stugby där som uppfyller alla villkor ska vi ändå kunna säga nej mot bakgrund att Östra Göinge redan tar så många asylsökande, säger Anders Danielsson.

Det är inte klart hur avvägningen ska formuleras i upphandlingen. Men enligt Andrea Sundstrand, jurist och ledande expert på lagen om offentlig upphandling, skulle ett sådant agerande strida mot lagen.

– Det skulle diskriminera leverantörer som kanske har fantastiska boenden, helt beroende på vad Migrationsverket tycker. EU-domstolen skulle bara skratta åt det, säger hon.

Kritiken är ingen överraskning för Migrationsverkets generaldirektör som räknar med en överprövning. Syftet är att skicka en signal till kommunerna och till lagstiftarna.

– Jag välkomnar en prövning i domstol, säger Anders Danielsson.

Fakta.

Hittills i år har drygt 64.000 människor sökt asyl i Sverige. Migrationsverkets prognos är att 80.000 kommer ha sökt asyl när året är slut.

Av de som sökt asyl i år är drygt 5.000 ensamkommande barn och ungdomar. DN kunde i går berätta hur 1.231 av dessa fått asylplatser med hjälp av en ny lag som tvingat kommunerna att ta emot dem.

Bostadsbrist är det vanligaste skälet till att kommuner inte vill ta emot flyktingar. Drygt 10.600 personer som fått uppehållstillstånd bor kvar i Migrationsverkets boenden i väntan på boplats i kommuner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.