Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 01:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/myndighet-lanserar-kostguide-for-gravida/

Sverige

Myndighet lanserar kostguide för gravida

Foto: Jessica Gow / TT

Gravid och osäker på vad du ska äta? Det försöker nu Livsmedelsverket råda bot på när de lanserar guiden ”Fråga Liv” för gravida att hitta rätt i livsmedelsdjungeln.

– Vissa undviker livsmedel i onödan, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

TT Text

Att vara gravid innebär en stor omställning för de flesta. Bland annat måste man tänka sig för vad man äter. Nu har Livsmedelsverket lanserat en guide på webben för den som är orolig för vad som funkar att äta eller inte.

– Målet är att göra det enklare för de gravida, säger Åsa Brugård Konde.

Många som är gravida tycker att det är svårt att veta vad som är lämpligt att äta och inte, berättar Åsa Brugård Konde.

– Vi får väldigt många frågor. Många är måna om vad de äter när de är gravida, och det är bra. Man påverkar ju inte bara sin egen hälsa utan även fostrets. Samtidigt finns det ibland en överdriven oro och vissa undviker livsmedel i onödan, det vill vi också kunna avhjälpa.

Livsmedelsverket har länge erbjudit kostråd till gravida på sin hemsida, men nu går det att söka på olika livsmedel exempelvis när man handlar eller ska bli bjuden på middag.

– Man behöver inte leta i långa listor utan man bara skriver in ett livsmedel och så får man snabbt ett svar.

Guiden ska också innehålla information om hur den som är gravid ska lyckas få tillräckligt med näring och hur man ska tänka med träning. Men också om hur vegetarisk kost för gravida och vid amning kan fungera.

– Det är fler än tidigare som vill äta vegetariskt och då behöver man lite speciella råd. Om man inte äter fisk får man inte i sig de här nyttiga omega 3-fetterna som finns i just fet fisk. Då får man se till att få i sig det på annat sätt, algolja är ett alternativ, säger Åsa Brugård Konde.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt