Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/myndighet-lex-sarah-anmaler-ungdomshem-personal-hade-salafistkopplingar/

Sverige

Myndighet lex Sarah-anmäler ungdomshem – personal hade salafistkopplingar

Bild 1 av 2
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 2
Foto: Tomas Ohlsson

Fem anställda på ett ungdomshem i Kungälv ska ha haft koppling till salafistiska nätverk.

Nu gör Statens institutionsstyrelse en lex Sarah-anmälan eftersom de misstänker att ungdomarna kan ha påverkats.

– Vi ska anmäla om vi anser att konsekvenserna är allvarliga och vi har tänkt att de är det, säger juristen Susanna Åhgren.

Ungdomshemmet Nereby i Kungälv drivs av Statens institutionsstyrelse och tar emot tvångsomhändertagna pojkar, som ofta har problem med kriminalitet och missbruk.

Enligt ledningen ska minst fem timanställda behandlingsassistenter ha haft kopplingar till antidemokratiska salafistiska rörelser. Det rör sig om muslimska extremister som huvudsakligen arbetat på en avdelning för särskilt vårdkrävande pojkar mellan tolv och sexton år, har DN tidigare berättat.

Statens institutionsstyrelse har nu lex Sarah-anmält hemmet till Inspektionen för vård och omsorg.

”Personer med kopplingar till salafistiska nätverk har varit anställda på Nereby. Ungdomar kan ha påverkats vilket behöver utredas närmare”, skriver verksamhetsdirektören Malin Östling i sin anmälan.

Susanna Åhgren, jurist på Statens institutionsstyrelse, menar att de ska lex Sarah-anmäla om de anser att konsekvenserna är allvarliga.

– Vi har tänkt att de är det, därför har vi anmält, säger hon.

Myndigheten ska utreda vilka konsekvenser anställningarna har haft för ungdomarna och om det fortfarande påverkar dem.

– Vi ska utreda huruvida vi har gjort fel och vad det lett till. 

Flera av de berörda personerna är kända av polisen, forskare och journalister med insyn i radikal islamism. 

En av männen har hyllat terrorgruppen IS flagga på Facebook, medan en annan har sagt i en intervju att kvinnor inte ska umgås med män i islam – en tredje predikar att döden och helvetet är sanningen i religiösa videoklipp på nätet.

Pojkar som bor på hemmet uppger att de har blivit tillsagda att inte sjunga i duschen eftersom det skulle kunna locka fram onda andar. 

Männens anställningar har redan avslutats, antingen för att de hade koppling till religiös extremism eller för att de av andra skäl inte ansågs vara lämpliga att jobba kvar. 

Statens institutionsstyrelse har nu två månader på sig att färdigställa sin utredning.

Läs mer: Anställda extremister på statligt hem skrämde ungdomar med onda andar