Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Myndigheten för jämställdhet är nu igång

Lena Ag är generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten.
Lena Ag är generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten. Foto: Ida Yttergren

Nu har den nya Jämställdhetsmyndigheten öppnat sina dörrar i Göteborg, efter en höst där Metoo-kampanjen satt nytt ljus på kvinnors utsatthet i samhället.

– Vi ska inte fixa jämställdheten i Sverige, men vi ska vara en spindel i nätet, säger generaldirektören Lena Ag till TT.

Jämställdhetsmyndigheten är en helt ny myndighet som är placerad i Göteborg och den ska arbeta med bland annat mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck och sexuella trakasserier.

– Vi ska fungera som en kunskapskälla, ett nav för jämställdhetsfrågor, som till exempel din arbetsplats, din kommun, ditt län, eller din högskola kan vända sig till om jämställdhet, säger myndighetens generaldirektör Lena Ag.

Myndigheten ska också se till att andra myndigheter och aktörer i samhället kan fullfölja sina jämställdhetsuppdrag genom att stötta med kunskap och information.

– Tanken är inte att vi ska "fixa" jämställdheten i Sverige. Vi ska inte göra andras jobb eller läxa upp folk, säger hon.

Enligt Ag är det viktigt att lyfta att Sverige ändå har kommit en bra bit på vägen i jämställdhetsarbetet i jämförelse med andra länder.

– Men Metoo-hösten visar att det finns mycket kvar att göra. Vi kan därför inte slå oss till ro här i Sverige och säga att vi löst frågorna, för det har vi inte.

Kampanjen har också satt nytt sökljus på arbetsplatser, arbetsmiljöfrågor och på ledarskap, anser hon.

– Det här samhälliga samtalet som vi haft i höst är väldigt nyttigt och jag hoppas vi kommer kunna hålla igång det framöver.

Ett av myndighetens uppdrag i och med Metoo är att i två år sprida kunskap om sexuella trakasserier med fokus på barn och ungas situation. Det och mycket mer väntar för den nya myndigheten framöver. Och den största utmaningen, enligt Lena Ag, blir att få ihop en fungerande myndighet som levererar.

– Nu gäller det att det blir någon verkstad utav det här också, men det är inget vi gör över en natt utan det kommer ta tid, säger hon.

Läs mer: Lena Ag kommer närmast från Kvinna till kvinna 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.