Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Myndigheter förberedde sig för en andra attack

Foto: Brandon Sekitto

Polis och ambulans var snabbt på plats efter terrordådet på Drottninggatan.

Samtidigt började myndigheterna förbereda sig för en andra attack.

DN har kartlagt insatsens första timmar.

 

Personalen på SOS Alarm har precis haft ett skiftbyte på den stora larmcentralen i Stockholm när telefonerna plötsligt börjar ringa.

Första samtalet, klockan 14.52: ”Person i lastbil försöker åka mot folk – ingen skadad.” Samtalet kopplas till polisen.

En minut senare visar monitorerna fler samtal i kö. ”Händer nåt vid Adolf Fredrik kyrka, ingen skadad – samtalet bryts.”

Tio samtal. Tjugo.

Drottninggatan går rakt igenom Stockholms folktätaste område. Fullt av varuhus, butiker, restauranger och en stadig ström av förbipasserande stockholmare och turister.

Det står snart klart att något mycket allvarligt inträffat.

Inom några få minuter är polis och räddningspersonal på plats. Enligt SOS Alarms loggsystem anmäler den första ambulansen att den är på Drottninggatan klockan 14:58.

Ungefär samtidigt publicerar polisen ett kort meddelande på sin hemsida: ”någon person i fordon har skadat andra personer på Drottninggatan”.

• Läs även: Ambulansfacket kritiskt efter dådet

DN har granskat myndigheternas agerande under de första timmarna efter attacken. Det samlade intrycket är att insatserna har varit snabba och att samarbetet har fungerat bra. Polisens nationella insatsstyrka är på plats efter cirka 15 minuter.

Trots ett enormt tryck på SOS Alarms inkommande linje är svarstiderna korta. Väntetiden är i snitt 16 sekunder.

Samtidigt som räddningsarbetet pågår uppe på gatan inleds terrorjakten under jord. Redan 15.07 är den norra delen av T-centralen utrymd och utgångarna mot Åhléns och Sergels torg har stängts. På Lindhagensgatan, tre kilometer från T-centralen, sitter SL:s trygghetsoperatörer och bevakar utrymningen. Genom några av tunnelbanans 4.500 övervakningskameror har de kunnat följa en man som springer genom stationen.

– Han flydde ned i tunnelbanan, sprang till den blåa linjens perrong och sedan upp via rulltrapporna och ut ur utgången mot Vasagatan, säger presskontakten Claes Keisu.

Det tar drygt 40 minuter från det att SL:s egna trygghetspatrull bevittnar terrorattacken till det att hela T-centralen är utrymd. Claes Keisu anser att det är snabbt jobbat. Varje eftermiddag mellan klockan 15 och 18 kliver cirka 110.000 människor av och på tunnelbanans linjer på stationen.

Stockholmsregionen har en särskild krisstab där ett 30-tal myndigheter och organisationer ingår. 15 minuter efter attacken går krisstaben ut med ett internt meddelande om att staden drabbats av ett ”förmodat terrordåd”.

Personal från myndigheterna kallas in till stabslokalen vid Johannes räddningscentral. Klockan 15.20 är staben aktiverad och allt eftersom ansluter representanter från SOS Alarm, polisen, räddningstjänst, landstinget, Trafikverket och lokaltrafiken.

Uppdraget är att stödja räddningsinsatsen och förutse hur terrordådet påverkar övriga samhällsviktiga system. Och förbereda för det värsta – en ny attack.

– Vi tittar på riskmiljöer där det är mycket folk i rörelse och symboliska objekt som regering, riksdag och så vidare, säger Ola Slettenmark, samordningschef i Samverkan Stockholmsregionen.

Socialstyrelsen inventerar platser på sjukhus i närliggande landsting och gör planer för hur en ytterligare attack ska hanteras.

Riksdagen och regeringskansliet går in i säkerhetsläge och låser alla dörrar vid 15:30-tiden. Ingen släpps in och ingen släpps ut. I regeringskansliet meddelar en högtalare att man gått i ”fryst läge”. Chefstjänstemän beordras att bege sig till skyddade ledningsplatser och personalen uppmanas att röra sig uppåt i byggnaderna och hålla sig borta från fönstren.

På Stockholms gator patrullerar poliser i skyddsvästar, hjälm och med förstärkningsvapen. Liknande bevakning införs på viktiga platser runt om i landet.

På en presskonferens klockan 17:50 går polisen ut med tunnelbanans övervakningsbilder på mannen.

Två timmar senare, klockan 19:55, kan den misstänkte mannen gripas i Märsta norr om Stockholm.

I attacken dödades Lena Wahlberg, Maïlys Dereymaeker, Chris Bevington och 11-åriga Ebba Åkerlund. 15 personer skadades, varav fyra allvarligt.

Läs också: Därför kunde inte Akilov utvisas till Uzbekistan

Läs också: Tio nya lejon ska säkra Drottninggatan

Rättelse 2017-04-11 23:00
Två fel har smög sig in i en tidigare version av grafiken. Polisen begärde stopp i pendeltågstrafiken 15:18, och inget annat. Det ska ska stå SL i texten i grafiken, och inget annat.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.