Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 15:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/myndigheterna-svarar-pa-fragor-om-nya-reseraden/

Sverige

Myndigheterna svarar på frågor om nya reseråden

Sara Byfors.
Sara Byfors. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sällan har ett förtydligande väckt så många frågor. Den nya formuleringen om resor inom Sverige skulle göra reglerna tydligare, enligt myndigheterna. Men sedan de presenterades under onsdagen har frågorna avlöst varandra. 

DN har frågat statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndigheten hur rådet ska tolkas. 

Folkhälsomyndigheten och regeringen har sedan tidigare uppmanat allmänheten att undvika onödiga resor. På onsdagens presenterades en justering i formuleringen om resandet inom Sverige. 

Resor 1-2 timmar med bil kan genomföras, så länge de sker på ett smittsäkert sätt. 

– Det här var ett förtydligande av den rekommendation som funnits, till exempel inför kristi himmelfärdshelgen. Jag tror att alla ska förhålla sig till om de riskerar att sprida smittan med sitt agerande: hur reser jag dit, vilka umgås jag med, hur stora är sällskapen, hur tätt håller vi oss till varandra och så vidare, säger statsminister Stefan Löfven till DN på torsdagen.

Han tillägger att det är Folkhälsomyndigheten som utfärdat rekommendationen, och att frågor bäst besvaras av myndigheten. 

På torsdagen bad DN Sara Byfors från Folkhälsomyndigheten att reda ut en rad oklarheter om det nya reserådet: 

Vad betyder den här nya formuleringen?

– Att man kan göra vissa kortare resor. Man ska helst åka bil så att man inte behöver närma sig andra människor under resans gång.

Är det alltså bara folk med egen bil som kan lämna sin bostadsort?

– Nej men det är klart att det är bättre att åka i egen bil. Det handlar också om att om man får symtom och behöver ta sig hem är det en klar fördel att inte behöva ta bussen.

Varför måste man kunna ta sig till sin hemregion?

– Det är önskvärt eftersom att mottagande regionen ska kunna planera sin vård och vissa regioner kan ju då få ta emot väldigt många fler än i vanliga fall och det blir ju ännu svårare i dagsläget. 

Bör man då åka hem om man får milda symtom, utifall att man skulle bli allvarligt sjuk? 

– Ja men det är väl en bra tanke att göra så, eller att man ser till att någon annan kan hjälpa en hem. Men det beror ju på situationen. 

Rekommendationen innebär ju väldigt olika saker beroende på var man bor. Hur ska man tänka?

– Det här handlar om ett ungefärligt mått, en uppskattning. Man kan bo tio minuter från en regiongräns, eller så är det bilköer eller annat som påverkar resan. Men i grunden handlar det om att man ska hålla sig i närheten av sin region och inte vara allt för långt från hemmet. Sunt förnuft är det som ska styra. 

Vilka får man hälsa på?

– Man ska inte träffa massa människor som man sällan umgås med. Åker man till sitt landställe och träffar människor som man brukar träffa en eller två gånger om året så är det sällan skulle jag säga, men jag tror att alla vet och kan göra sådana bedömningar.

Under onsdagens presskonferens frågade även helagotland.se om restriktionen innebär att man ska undvika onödiga resor till och från Gotland. 

– Ja det skulle jag säga, då man åker färja en del av vägen. Åker du till Gotland så åker du ju till en region med begränsad sjukvård. 

Med tanke på alla frågor som väckts, blev det så mycket tydligare? 

– Nej jag vet inte om det blev så mycket tydligare. Säkert för en del, men för en del inte. Men alla måste ju ändå göra sina egna bedömningar av vad som är en nödvändig och onödig resa och så vidare, så man måste ju hitta ett sätt för att hantera det här själv.