Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Myndighetsanställda i metooupprop: ”Ingen bransch är skyddad”

Ninna Trottner och Marika Hjälsten är två av initiativtagarna till uppropet.
Ninna Trottner och Marika Hjälsten är två av initiativtagarna till uppropet. Other: Privat och TT

Drygt 1.200 tjänstemän på olika svenska myndigheter går nu samman och undertecknar ett gemensamt upprop i metookampanjens anda. 

– Ingen bransch är skyddad från sexuella trakasserier, övergrepp, diskriminering och maktmissbruk, säger Marika Hjälsten som är en av administratörerna till uppropet #allmänhandling.  

Vittnesmål, uppropstext samt namnunderskrifter ska överlämnas civilminister Ardalan Shekerabi (S) under fredagen. 

Uppropet har tilldelats hashtagen #allmänhandling. 

Ninna Trottner, som är en av initiativtagarna, berättar att uppropet startades från början som flera olika upprop i olika branscher. 

– Men vi valde att gå ihop och göra ett gemensamt upprop i stället eftersom att vi alla är eller har varit offentligt anställda inom olika statliga myndigheter och kände att vi kunde stötta och hjälpa varandra, säger Ninna Trottner. 

Hon säger också att idén till myndighetsuppropet delvis kom efter en artikel som publicerades i DN i november. Den handlade om att det har gjorts mycket få anmälningar om sexuella trakasserier på myndigheter runt om i landet.

– Vi ville se om det verkligen stämde överens med verkligheten. Och det verkar som att det inte är så bra som det såg ut i den artikeln. 

Läs mer: Myndighetskvinnor protesterar mot sexism och trakasserier  

Hon har själv inte blivit utsatt för något övergrepp på sin arbetsplats men poängterar att frågan är mycket större än så. 

– Vi vill visa att vi stöttar dem som har drabbats och att vi står tillsammans mot trakasserier.      

Marika Hjälsten, som arbetar inom en annan bransch håller med. 

– Vi vill visa att ingen bransch är skyddad från sexuella trakasserier, övergrepp, diskriminering och maktmissbruk, säger hon. 

Båda administratörerna för #allmänhandling hoppas på en dialog med civilministern Aradalan Shekarabi när uppropet överlämnas.

– Vi är glada att han kan ta emot oss och att han tycker att frågan är viktig. Vi hoppas att han och hans kollegor har påbörjat någon sorts plan för hur de ska arbeta mot den här typen av problem, säger Ninna Trottner. 

Läs mer: 1.258 myndighetsanställda har skrivit under uppropet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.