Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 18:43 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/myndighetschef-attackerad-med-flera-knivhugg/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Myndighetschef attackerad med flera knivhugg

Åke Göransson, generalsekreterare för Nämnden för statligt stöd till trossamfund, utsattes i helgen för mordförsök. Uppsalapolisen har gripit en 18-årig våldsbrottsling, som väntas begäras häktad under onsdagen.

Överfallet skedde under söndagskvällen i trapphuset till den fastighet i centrala Uppsala där Åke Göransson är bosatt.

– Målsäganden träffades av ett flertal knivhugg som orsakade allvarliga skador, berättar kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman.

58-årige Åke Göransson fördes i ambulans till Akademiska sjukhuset för intensivvård. Hans tillstånd bedömdes under tisdagen inte som livshotande.

– Vi har varit i kontakt med den aktuella myndighetschefen, men jag kan inte närmare gå in på vilken information vi fått i den delen. I övrigt ligger vårt fokus på att säkerställa att myndighetens verksamhet inte drabbas, kommenterar Kristoffer Talltorp, pressekreterare på Kulturdepartementet.

Nämnden för statligt stöd till trossamfund, SST, fördelar på regeringens uppdrag årligen cirka 90 miljoner kronor till religiösa sammanslutningar vid sidan av Svenska kyrkan. En av de saker som polis och åklagare nu utreder är om attacken skulle kunna vara kopplad till Åke Göranssons uppdrag som generalsekreterare.

– Vi tittar på alla tänkbara möjliga motivbilder. I nuläget kan vi inte utesluta någonting, säger Thomas Bälter Nordenman.

En 18-årig man från Malmö sitter sedan i måndags anhållen misstänkt för mordförsök. Mannen är tidigare dömd för bland annat rån och satt i december häktad misstänkt för nya dåd. Åklagare Thomas Bälter Nordenman valde den gången att släppa honom i avvaktan på åtal.

– Jag utgår från att han därefter har varit föremål för insatser från socialtjänstens sida, säger åklagaren till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.