Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Myndighetschef kräks över Åkesson

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson väckte i går kväll uppmärksamhet på Twitter. Strax efter klockan 22 skrev han på sitt Twitterkonto: "Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!"

Detta fick SD-ledaren Jimmie Åkesson att själv twittra: "Det är helt oacceptabelt att en GD uttrycker sig som Dan Eliasson. Han måste givetvis sparkas." Åkesson hänvisar också till att Eliassons tweets ligger ute på Försäkringskassans hemsida under Press.

Dan Eliasson försvarar sin tweet när TT når honom på telefon.

– Jimmie Åkesson berättade om sin upplevelse i Sölvesborg på 80-talet. Jag berättade om min upplevelse framför teven, säger Eliasson.

Det var när SVT Debatt i går diskuterade Åkessons upplevelser av starka motsättningar mellan svenskar och invandrare när han växte upp i Sölvesborg som Eliasson reagerade.

Vad var det som du ville kräkas över?

– Hans upplevelser i Sölvesborg om de motsättningar som han påstår fanns påverkar mig väldigt, väldigt negativt, säger Eliasson.

Är det förenligt med svensk myndighetstradition av neutralitet att uttrycka sig som du gjorde?

– Jag beskrev min upplevelse. Det finns säkert de som tycker att det är uppseendeväckande och de som tycker att det är rätt och riktigt.

Jimmie Åkesson kräver att du avgår?

– Han får väl ha vilka synpunkter han vill på mig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.