Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mysteriet med fallskärmskameran löst

02:21. Svampexperten Leif Örstadius gjorde ett oväntat fynd på en betesmark i Skåne: En kamera med en dramatiskt filmklipp.

En sista film från en upphittad kamera visar ett fritt fall ner mot ett betesfält i Skåne. Men vems kamera är det, var frågan. DN har lokaliserat kamerans ägare.

– Det är en kille som heter Tobias Persson som tappar kameran där. Jag är en av de som hoppar ut först i filmen, med en elev, säger Tobias Hellmark från Skydive Skåne. 

Han säger att han och några till i fallskärmshopparklubben har förlorat kameror under hopp. Sådana händelser kan inträffa genom att man exempelvis stöter i varandra under frifall.

Hoppet sker på cirka 4.000 meters höjd och vid cirka 1.000 brukar de lösa ut sina skärmar. Av filmen att döma förloras kameran tidigt i hoppet.

Tobias Persson har varit i kontakt med Leif Örstadius som hittade kameran i september. Han har sagt att Örstadius kan behålla kameran, men att han gärna tar tillbaka minneskortet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.