Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Mystiska smällen fångad på film – ännu utan förklaring

Den mystiska smäll och starka ljussken som syntes över Uppsala sent i onsdags har ännu inte fått någon förklaring.

– Vi vet inte vad det var som hände, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Det var klockan 23.22 på onsdagskvällen som ett stort antal boende i Uppsala hörde en kraftig detonation.

På en film från Uppsala universitets kamera, som övervakar himlen för att fånga meteorer, syns en stark ljusblixt som lyser upp stora delar av horisonten.

– Smällen hördes ända in i ledningscentralen här på polishuset och eftersom vi hade en patrull i närheten så kunde vi skicka dit den nästan direkt, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Ljuset och smällen hade setts i riktning mot Stadsskogen eller Ekeby men när patrullen kom dit kunde den inte hitta några spår som kunde förklara vad som orsakat ljuset och ljudet. Däremot fick seismologerna i Uppsala utslag på sina instrument i Observatorieparken.

– Det verkar som att smällen har inträffat innanför stadsgränsen, cirka 2 till 4 kilometer från vårt mätinstrument, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Den exakta tiden för smällen och ljusskenet var 23.22,31 på onsdagskvällen. Vad det var som smällde, det vet ännu ingen.

Men det finns en rad saker som det inte kan vara:

Åska. Enligt SMHI förekom det ingen åska i området den aktuella natten. Marie Stark på SMHI säger att man har studerat radarbilder från tillfället men inte sett några blixturladdningar.

Meteor. Enligt Eric Sempels vid Uppsala universitet så var det ingen sten från rymden, i så fall skulle det kraftiga ljuset ha registrerats också av Uppsala universitets andra kamera som står nästan 40 kilometer från Ångströmlaboratoriet.

Jordbävning. Seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet säger att även om det varit en liten jordbävning så borde den ha registrerats på andra stationer som de i Fiby och Östervåla till exempel. ”Men det syns inget på dem så det måste ha varit något mycket lokalt”.

Överslag i elnätet: Vattenfall som har hand om nätet i Uppsala har inga rapporter om några fel vid den tidpunkten. ”Vi har undersökt detta men inte hittat något i vårt nät som skulle kunna förklara ljusskenet och smällen”, säger Lars-Åke Linander, pressekreterare på Vattenfall.

Smällen och ljuset, som var mycket kort, syntes i nordvästlig riktning från Ångströmlaboratoriet i kompassriktning 300 grader.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.