Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Myten om glasögonormen visade sig vara sann

Klichébilden av den glasögonprydde plugghästen är sann. Ju mer du studerar, desto mer sannolikt är det att du är närsynt.

Vi har alla sett dem på tv eller på film. Den som har koll på alla fakta, får alla rätt på provet, men som samtidigt är fumlig och dåligt klädd. Smart – men nördig. Och bärandes glasögon.

För att ta reda på sanningen bakom myten analyserade forskare vid Universitätsmedizin Mainz i Tyskland 4.658 tyskar i åldrarna 35 till 74 år från den så kallade Gutenberg Health Study.

Forskarna hittade ett tydligt samband mellan närsynthet och utbildning.

Av dem som bara gått motsvarande grundskola var 24 procent närsynta. Gymnasium resulterade i en 35-procentig förekomst, medan hela 53 procent av dem som hade en examen från universitetet var närsynta.

Dessutom fanns en koppling mellan antalet år på eftergymnasial utbildning och graden av närsynthet.

På senare år har forskning visat att exponering för dagsljus minskar risken att drabbas.

– Eftersom studenter tycks ha högre risk att bli närsynta, är det logiskt att uppmuntra dem att vistas mer utomhus, i förebyggande syfte, säger Alireza Mirshani, en av forskarna bakom studien som publiceras i tidskriften Ophthalmology.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.