Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 13:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nallejakt-far-barnen-att-tanka-pa-annat/

SVERIGE GÅR SAMMAN

”Nallejakt får barnen att tänka på annat”

För allt fler har det varit svårt att undgå de fluffiga djuren som nu sitter i många fönster. Maja Höglund tog teddybjörnsjakten från Australien och USA till Bagarmossen.

– Nallarna visar att vi ser varandra, säger hon.

”Allt kommer bli bra”, står det på lappen i ett fönster på Södermalm där två fluffiga nallar sitter och omfamnar varandra.

På kort tid har det blivit en global trend att placera gosedjuren i sin fönsterruta. Dels för att inge en känsla av trygghet men också på grund av en lek som är menad att roa barn (och vuxna).

Småbarnsmamman Maja Höglund ville sprida initiativet vidare till Bagarmossen efter ett samtal med sin väninna som är fast med sin familj i Nya Zeeland. På grund av stängda gränser kan de inte ta sig hem, och har under dagarna börjat underhålla sig med teddybjörnsjakt.

Småbarnsmamman Maja Höglund ville sprida nalleinitiativet vidare till Bagarmossen. Här med barnen Ines och Albert.
Foto: Privat

– Där är det strikt karantänsläge, man får gå ut på promenader men inte vara i några parker. Häromdagen sa en av dem att ”nu ska vi gå på nallejakt” och då berättade hon att man sätter ut en nalle i sin fönsterruta framför allt för att barnen ska ha något extra att göra, säger hon.

Leken är ett perfekt sätt att få ut barnen på menar Maja Höglund, som likt många andra familjer varit hemma under flera veckor. Efter samtalet med sina vänner utomlands beslutade hon sig för att dela leken i Bagarmossens Facebookgrupp.

Några timmar senare svämmade inlägget över av bilder på teddybjörnar i grannskapets fönster.

– Jag kom på att det säkert skulle gå hem i ”Bagis”. Det blev genast en liten happening här. Vi är många i samma situation och på detta sätt knyter man ihop sin stadsdel lite ”en för alla, alla för en”. Nallarna visar att vi ser varandra, förklarar Maja Höglund.

Under den senaste veckan har hon tillsammans med sin sexåring och tvååring varit ute och letat dagligen. På några få dagar ha de hittat sammanlagt 38 nallar i grannarnas fönster.

– Vi har tagit det i etapper och har koll på var de finns när folk skrivit ut adresser på Facebook men ibland springer man bara på dem. Det har varit roligt att titta upp i fönstren och lyckats se dem, säger hon.

Men även om barnen tycker att den nya aktiviteten varit spännande så upplever Maja Höglund att den intresserar de vuxna allra mest.

– Redan i går när vi hade varit ute en stund så sa den äldsta att nu vill jag gå ut och leka här borta. Det är jag som vill fortsätta att leta, mina barn tycker att jag är jättebarnslig och säger ”mamma är du ett barn, varför pratar du med nallarna hela tiden för?”

I Bagarmossen har teddybjörnsjakten förstärkt känslan av gemenskap och fått barnen att tillfälligt tänka på annat.

– Sexåringen undrar mycket över vad de säger på radion nu och är lite orolig. Leken är som ett litet positivt avbrott i allt det här hemska som är nu, säger hon.

Ämnen i artikeln

Bagarmossen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt