Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/namnd-fel-i-falun-paverkade-valresultatet/

Sverige

Nämnd: Fel i Falun påverkade valresultatet

Foto: Janerik Henriksson/TT

En postsäck med 145 fönsterkuvert med förtidsröster kom inte in till Val- och demokratinämnden i Falun tid – en avvikelse som har påverkat kommunvalets utgång enligt Valprövningsnämnden som beslutat att ett nyval måste hållas. 

Amanda Dahl
Rätta artikel
Val 2018

Beslutet, som fattades på valprövningsnämndens sammanträde på onsdagen, betyder att det ursprungliga resultatet i kommunalvalet upphävs.

I ett pressmeddelande skriver nämnden att de bedömer den postsäck med 145 fönsterkuvert med förtidsröster som hamnade på villovägar som en ”avvikelse enligt vallagen”.

Av de 145 kuvert med valsedlar som lämnades in för sent Val- och demokratinämnden i Falun gällde 126 röster kommunalvalet, 125 landstingsvalet och 142 riksdagsvalet. 

Valprövningsnämnden har granskat om de 126 rösterna kan påverka valresultatet. 

Förutsatt att varje röst är följer samma fördelning bland partierna som det nu ogiltiga valresultatet är sannolikheten att resultatet skulle påverkas drygt 40 procent, enligt nämndens beräkning. 

Ett nyval måste hållas inom tre månader. För Falu kommun betyder det senast i början av maj i år.  

Den som uppfattar att ett val gått fel till kan överklaga till Valprövningsnämnden. I det aktuella ärendet skickades överklagan in om kommunalvalet i Falun, landstingsvalet i Dalarna och riksdagsvalet. I de två sistnämnda fallen avslog nämnden överklagan.