Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nämndeman bar kniv i domstolen

Nämndeman hade med sig en kniv till domstolen första dagen på jobbet. Nu har han dömts för brott mot knivlagen.

Mannen hade precis blivit utnämnd till nämndeman i våras och skulle delta på en nämndemannautbildning. I tingsrättens säkerhetskontroll upptäcktes att mannen hade en kniv i sin plånbok. Polis tillkallades till platsen och kniven, som hade ett sex till sju centimeter långt knivblad och lika långt skaft, beslagtogs.

I polisförhören berättade nämndemannen att han alltid hade kniven med sig eftersom den ”kunde vara bra att ha till hands vid olika aktiviteter såsom vid fiske eller grillning.”, skriver tingsrätten. Vid besöket i tingsrätten hade han glömt att kniven låg i plånboken. Han kände också till att det finns en knivlag.

Tingsrätten gick på åklagarens linje och anser att nämndemannen ska dömas till böter på 1.200 kronor då han av oaktsamhet burit en kniv på allmän plats utan att det inte fanns något skäl.

Kniven är även beslagtagen av staten och anses förverkad, skriver tingsrätten. Något som nämndemannen protesterar emot, han vill ha kniven tillbaka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.