Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nämndeman deltog i serieskyttmöten

Peter Mangs försvarare överväger att anmäla jäv efter att det visat sig att en av nämndemännen lämnat oriktiga uppgifter om sitt deltagande i möten med polisnämnden.

Det här kan i så fall röra sig om en parallell till fallet i fredags när Svea hovrätt beslutade att hela rättegången i gangstermålet i Södertälje måste tas om. Skälet då var att en av nämndemännen också satt i polisnämnden och hade diskuterat det så kallade Södertäljenätverket innan rättegången ägde rum.

Nämdemannen sade till rättens ordförande chefsrådman Lennart Strinäs att han inte deltog i möten som avhandlade serieskytten i Malmö. Men nu visar det sig att han deltog i tre möten i polisnämnden där ämnet diskuterades, uppger Sydsvenskan som gått igenom protokollen.

Nämndemannen anser dock att det inte gör honom jävig.

Peter Mangs ene försvarare, advokat Jesper Montan, berättar att man ännu inte bestämt om huruvida man ska anmäla misstänkt jäv eller inte. Han pekar på att övervägandena handlar om vad som är bäst för klienten

– Vi kommer göra ett val under veckan. Det valet är att vi antingen inte gör någonting, eller anmäler jäv, säger han till Sydsvenskan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.