Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nämndeman: Jag vill diskriminera muslimer

”Alla är inte lika mycket värda – tyvärr”. Orden kommer från Robert Quiding, nämndeman i Göteborgs tingsrätt och ersättare för Sverigedemokraterna i Göteborgs kommunfullmäktige. I väntan på utredning kommer han nu att stängas av som nämndeman.

Det var under söndagen som Robert Quiding publicerade ett inlägg på sin Facebook-sida. ”Jag skall gärna erkänna: Jag VILL diskriminera muslimer. Jag tycker vi borde förbjuda den religionen - för inget annat än mänskligt intresse”, skriver han.

I inlägget skriver Quiding även att araber med annan religion än islam och som är villiga att assimilera sig till det svenska samhället är värda mer än muslimer. Robert Quiding är ersättare för Sverigedemokraterna i Göteborgs kommunfullmäktige men finns inte med på några listor inför höstens val.

– Ja, det stämmer att jag har en önskan att påverka partiet. Om de en dag hamnar i en regeringsställning så vill jag att de ska förbjuda en fruktansvärd religion vars största önskan är att lura människor, säger han till DN.

Robert Quiding uppger dock att han inte har några planer på att diskriminera muslimer på allvar utan att det bara är en önskan. Han säger även att hans uppdrag som nämndeman inte påverkas av hans personliga åsikter.

– Jag är ju inte där för mina åsikters skull, jag vet inte ens vilka nämndemän jag sitter med för vi säger inte vilka vi röstar på. Vi får inte bära partimärken eller göra politiska uttalanden.

Kan du förstå om muslimer känner olust när du som nämndeman säger att de inte är lika mycket värda som andra?

– Men människor är inte lika värda! Det är inte kriminella heller, det är också ett jävla uttryck att människor ska vara lika mycket värda. Det är de inte om de luras, som muslimer gör.

Robert Quiding säger att hans avsky mot islam går tillbaka till tiden då han reste mycket och träffade muslimer som ska ha behandlat honom illa. Samtidigt säger han till DN att han även har träffat ”goda muslimer”.

– Efter att ha varit till sjöss vet jag att det bland alla sorters människor finns det bra och dåliga, det spelar ingen roll var de kommer ifrån, ålder eller kön eller utseende spelar ingen roll. Det är min grundidé.

Men du säger ju samtidigt att du inte vill släppa in muslimer i Sverige om de inte avsäger sig sin tro?

– Jag har träffat många människor med annorlunda seder och bruk. Men i Sverige ska bara svenska lagar och seder råda och folk som kommer hit och inte vill följa svenska lagar borde inte få släppas in.

Ralf G Larsson, lagman vid Göteborgs tingsrätt, säger till nyhetssajten Nyheter24 att tingsrätten nu ska utreda om Robert Quiding är lämplig som nämndeman. I väntan på utredningen har Robert Quiding stängts av från sina uppdrag som nämndeman, uppger TT.

Även Arne Steen, SD:s gruppledare i Göteborgs kommunfullmäktige, är kritisk mot inlägget.

– Det strider mot partiets politik. De är väl ett olycksfall i arbetet, säger han till Göteborgs-Posten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.