Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 21:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/namnforslag-pa-goteborgstorg-vacker-uppmarksamhet-i-hongkong/

Sverige

Namnförslag på Göteborgstorg väcker uppmärksamhet – i Hongkong

Om Olle Johnsson och Liberala ungdomsförbundets förslag på att döpa om Grönsakstorget går igenom kommer Kinas konsulat i Göteborg få adressen ”Gui Minhais torg 3”. Den svenske bokförläggaren har dömts till tio års fängelse i Kina för att ha fört statshemligheter till utlandet.
Om Olle Johnsson och Liberala ungdomsförbundets förslag på att döpa om Grönsakstorget går igenom kommer Kinas konsulat i Göteborg få adressen ”Gui Minhais torg 3”. Den svenske bokförläggaren har dömts till tio års fängelse i Kina för att ha fört statshemligheter till utlandet. Foto: Privat

Förslaget att byta namn på Grönsakstorget i Göteborg till Gui Minhais torg har uppmärksammats i tidningen Hong Kong Free Press. 

– Det är viktigt att Sverige inte viker ner sig mot Kina, säger Olle Johnsson, utrikespolitisk talesperson i LUF som ligger bakom initiativet. 

Budskap på svenska, engelska och kinesiska fyller kommentarsfältet på webbsidan där namninsamlingen lagts ut. ”Help promote and protect human rights” uppmanar en av de som skrivit under. ”Stå upp mot den kinesiska diktaturen”, skriver en annan.

Liberala ungdomsförbundet Väst, LUF, driver en kampanj för att byta namn på Grönsakstorget i Göteborg till Gui Minhais torg. Namnbytet skulle skicka en tydlig signal till Kina om att Sverige inte accepterar den svenska bokförläggarens tio år långa fängelsedom, säger Olle Johnsson, som är utrikespolitisk talesperson i LUF.

– Det är viktigt att från Sveriges sida skicka en signal om att vi inte accepterar att Kina fängslar svenska medborgare på falska grunder.

Fängslandet av den svenska medborgaren, bokförläggaren och författaren Gui Minhai har fördömts av människorättsorganisationen Amnesty International. Journalistförbundet, Reportrar utan gränser och tryckfrihetsorganisationen Svenska PEN kräver att Gui Minhai friges. 

Läs mer: ”De kommer aldrig att släppa ut Gui Minhai ur Kina” 

Liberala ungdomsförbundet knöt kontakter med demokratirörelsen i Hongkong när flera medlemmar i höstas reste dit från Sverige för att arbeta som observatörer av lokalval. Enligt Olle Johnsson var det bland annat tack vare detta kontaktnät som tidningen Hong Kong Free Press nyligen fick kännedom om ungdomsförbundets namnförslag. Artikeln i den engelskspråkiga tidningen med omkring 300.000 följare på Twitter har gett LUFs namninsamling nya underskrifter med budskap om att frige Gui Minhai och ge Hongkong självständighet. 

Ellen Österberg sätter upp affischer för att få fler att ställa sig bakom Liberala ungdomsförbundets förslag om att döpa om Grönsakstorget till Gui Minhais torg.
Ellen Österberg sätter upp affischer för att få fler att ställa sig bakom Liberala ungdomsförbundets förslag om att döpa om Grönsakstorget till Gui Minhais torg. Foto: Privat

Förslaget att döpa om Grönsakstorget ligger på Göteborgs stads namnberednings bord. 

– Deras beslut skickas sedan vidare till kulturnämnden. Vi får se hur de ställer sig till det, säger Olle Johnsson. 

I förra veckan fattade kommunstyrelsen i Göteborg beslut om att inte förlänga samarbetsavtalet med vänorten Shanghai. Om namnförslaget går igenom skulle det kinesiska konsulatet i staden få adressen ”Gui Minhais torg 3”. Olle Johnsson säger att det är svårt att förutse hur relationen mellan Göteborg och Kina skulle påverkas av ett namnbyte, men att det vore en viktig markering för yttrandefriheten. 

– Jag tror att frågor som den om Hongkong och Gui Minhai skapat en större medvetenhet om vad Kina går för. Egentligen är det bra att Kina visar vilken syn de har på yttrandefrihet. Det är nog inte alla som varit medvetna om det tidigare, säger Olle Johnsson. 

Han hoppas att beroendet av och relationen till Kina kommer att förändras framöver. 

– När Kina kräver inskränkningar av yttrandefriheten måste Sverige och EU stå upp och säga nej. Jag tror att världen håller på att få en annan syn på Kina. Och att det inte är hållbart för Kina att ha samma konfrontativa inställning som man haft tidigare.