Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Anton Lagerholm är polisassistent i norra Västmanland, där poliserna just nu är färre på grund av skotten i Västerås.
Anton Lagerholm är polisassistent i norra Västmanland, där poliserna just nu är färre på grund av skotten i Västerås. Other: Nicklas Thegerström
Sverige

När en polis i Västerås fick sin ytterdörr sönderskjuten lämnades kollegorna i andra delar av området blottade

En 31-årig man har anhållits för inblandning i skjutningen mot en polis villa i Västerås.

Efter attentatet har den drabbade gruppchefens närmsta kollegor fått förstärkning. Andra delar av regionen har lämnats blottade.  

DN:s Måns Mosesson och Nicklas Thegerström möter människorna som i sitt yrke står öga mot öga med vårt samhälle. 

VAL 2018

Det var ett ljud som inte passade in. 

Ett par cyklar som blåst omkull mot en bil? Det var Jacobs första tanke. 

Något metalliskt, tänkte Linda. Halvt i sömnen såg hon en industri framför sig, någon som med kraft slog mot plåt.

Men hur placera detta öronbedövande läte, som gjort att makarna Engelmark nu satt upp i sängen, på deras egen gata? Bland pastellfärgade villor, studsmattor och hockeymål, bland höstlöven som börjat falla över rabatterna? 

Så här låter helt enkelt ingenting klockan tjugo över tre på natten i Hagaberg i Västerås. 

Linda och Jacob Engelmark vågade inte ens öppna gardinerna och titta ut genom fönstret. 

Sonen kom in i föräldrarnas sovrum, nyvaken och undrande. Linda ledde honom tillbaka till sängen, försökte med all sin kraft dölja hur obehaget sög i hennes bröst.

Först när de hörde utryckningsbilarna vågade de sig ut på gatan.  

Poliserna hade stannat utanför villan med den svenska flaggan vajandes över farstutrappan, den där polismannen och hans familj bodde.  

En omtänksam och rådig granne, så hade de alltid sett honom.  

Nu gapade ett tjugotal skotthål i hans fasad och ytterdörr.  

Under måndagen greps en 31-årig man i Eskilstuna, misstänkt för inblandning i detta attentat.  

31-åringen misstänktes i somras för ett annat mordförsök, men åtalades aldrig. 

Nu sitter han anhållen skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för försök till mord – i övrigt är polis och åklagare förtegna. 

Läs del 1 i serien ”De som bär Sverige” – Gatans gängkonflikter märks direkt på akuten 

Natten mot lördagen den 28 oktober 2017 hade varit som vilken annan i Sala: polisassistent Anton Lagerholm hade beslagtagit ett knogjärn, upptäckt en narkotikapåverkad man som somnat i bilen längs riksväg 56, gjort någon rutinkontroll kring krogarna vid stängning. 

Klockan kvart i fyra på morgonen hade han just kommit tillbaks till stationen, satt och tjabbade om natten med kollegorna.

Rutinmässigt slår de ett öga på Storm, rapporteringssystemet där de kan se hela regionens pågående ärenden. 

– Jag känner bara vad i helvete är det som händer? Det står att det är skottlossning mot en kollegas hus.

Instinktivt springer de alla till sina bilar och kör i högsta fart mot Västerås. 

Anton Lagerholm och hans kollega blir beordrade till McDonalds i Tunbytorp, där ligger en stor rondell med fyra infartsvägar från olika håll. 

De spanar efter en mörk bil. 

Villan i Hagaberg träffades med ett tjugotal skott, förödelsen där inne var omfattande.
Villan i Hagaberg träffades med ett tjugotal skott, förödelsen där inne var omfattande. Foto: Per Groth/TT

Medan solen går upp över Västerås tänker Anton på vad som händer i en villa vars ytterdörr och fasad blir beskjuten med ett automatvapen på nära håll. 

Hur de tjugotalet kulorna har betett sig i själva villan, hur jävligt det måste se ut där inne.  

– När kulan slår in roterar den, och expanderar. Hålet i nästa vägg blir större än ingångshålet, och i nästa vägg ännu värre. Kulorna är gjorda för att riva med sig material och förstöra så mycket som möjligt i deras väg. 

Anton Lagerholm har själv blivit hotad till livet flera gånger i tjänsten, senast när han grep en Bandidosmedlem som just stuckit en glasflaska i en väktares hals. 

Är det värt det? Är det värt att jobba kvar om ens familj kan råka illa ut?

Han har alltid skakat av sig oron. 

Nu tänker han på sin fru. 

– Tänk om jag jobbar och larmet går och det är hemma hos oss som det har hänt. Att hon skulle bli skadad när hon ligger och sover... det är mardrömmen. Men uppenbarligen kan det verkligen ske, det är på riktigt.

Kollegorna i Sala har förstås diskuterat det livligt – att 2017 har varit ett år då aggressiviteten mot polisen har trappats upp. 

En ny karaktär av attentat, menar Polisförbundets ordförande Lena Nitz – grövre, mer hänsynslösa och oftare än tidigare utförda i polisers hemmiljö.

Handgranater, bomber, en knivattack – och nu det här. 

Där vid rondellen börjar nya tankar snurra i Lagerholms huvud. 

– Är det värt det? Är det värt att jobba kvar om ens familj kan råka illa ut? 
...

Katrineholm, 1 januari 2017

Kring tolvslaget på nyårsafton kastas en handgranat mot polisstationen. Explosionen orsakar stora skador på stationens entré.  

Stockholm, 6 februari 2017

En bil sprängs utanför en villa i Täby. Fordonet tillhör en polischef i Uppsala som varit drivande i flera tillslag mot kriminella gäng. 

...

Det blev de närmsta kollegorna som fick ta hand om förstahandsåtgärderna. 

Polisen vars hem blev beskjutet är gruppchef över ett så kallat turlag – poliser i yttre tjänst som patrullerar staden och ingriper när lagöverträdelse sker. 

Lördagen den 28 oktober gick just detta turlag på sitt skift klockan sju på morgonen och fick således inleda dagen med att åka till sin närmsta chefs sönderskjutna villa. När de kom tillbaks till polisstationen, en grå betongkoloss alldeles vid Svartån i Västerås, grät de tillsammans.

Det hade varit ett påfrestande år redan som det var. 

Det brakade loss i april, när två män sköts i benen vid Skiljebo centrum. Sedan var det mordet på Gideonsberg och mannen som hittades skottskadad i skogen vid Tunbytorp och ordningsvakten som sköts i ryggen och flera andra tidsödande utredningar av mordförsök. 

Ett nedslående halvår mellan april och oktober: sju skadade i skottlossningar, en död. 

Räknar man antalet skjutningar i förhållande till folkmängd hade region Mitt – det polisområde som samlar bland annat Västerås och Uppsala – rent av klättrat förbi Göteborg med omnejd och blivit Sveriges tredje mest drabbade region.

Läs mer: Skjutvapenvåldet har nått mellanstora städer 

Fler skjutningar var det nu bara i polisområdena kring Stockholm och Malmö, konstaterade Carin Götblad, polischef i region Mitt, och inskärpte att det inte gick att överdriva allvaret i situationen. 

Parallellt med det här hade allt färre poliser varit ute på gatorna i Västerås och patrullerat. 

Kollegor hade övergått till att hantera it-brottslighet och övriga nya brottsformer, andra hade slutat, missnöjda med låga löner, ständig övertid och att inte hinna gå på toaletten under sina pass. 

För femton år sedan rullade vanligtvis kring sex polisbilar i Västerås för att hålla gatorna trygga, enligt de rutinerade poliserna i staden – hösten 2017 var de decimerade till hälften. 

Tre bilar, i Sveriges femte största stad, med en befolkning på nästan 150.000 människor. 

Det är klart att de kriminella hade börjat känna självförtroende. 

– De är ganska duktiga på att märka när vi inte är med i matchen, säger Mattias medan han greppar en kikare och för mot ansiktet. 

Mattias tillhör Västerås gatulangningsgrupp – han arbetar i civila kläder med att kartlägga stadens undre värld. 

Civilspanaren Mattias ingår i Västerås gatulangningsgrupp, och är glad att de har fått förstärkning.
Civilspanaren Mattias ingår i Västerås gatulangningsgrupp, och är glad att de har fått förstärkning. Foto: Nicklas Thegerström

Fakta

I rapporten ”Hot och våld mot poliser” från juni 2017, gjord av Novus och Polisförbundet, fick drygt 2.000 poliser svara på frågor om våld och hot i sin yrkesutövning.

 

62 procent av poliserna i ingripandeverksamheten uppgav att de blivit utsatta för hot, våld eller trakasserier de senaste tolv månaderna.

 

69 procent av alla tillfrågade upplever att utsattheten för hot och våld ökat de senaste två åren.

 

Han hejar på Leksands IF, pratar i hockeytermer när han ska beskriva det underläge polisen har befunnit sig i det senaste året. 

– De kriminella har fått för stort spelutrymme, vi har inte haft resurser nog att vara på tårna. Tidigare har de haft en spärr – de har inte gett sig på poliser, för de har känt att det innebär rejäla problem. Nu gör de uppenbarligen en annan bedömning.

...

Hallstahammar, 13 augusti 2017

Kring 01.20 sker en explosion vid polisstationen. Attentatet orsakar stora skador vid entrén. 

Stockholm, 31 augusti 2017

En polis patrullerar Medborgarplatsen när en person oprovocerat hugger honom i nacken. Den misstänkte uppger att hans mål var att döda poliser. 

...

Efter skjutningen i Hagaberg sker förändringarna snabbt i Västerås. 

Attentatet klassas som en så kallad nationell särskild händelse, vilket försätter myndigheten i stabsläge och gör att poliser från hela riket beordras till staden vid Mälaren.  

De kommer för att växla upp kampen mot de grovt kriminella – som polisen misstänker är inblandade i attentatet mot gruppchefen i Hagaberg – men också för att säkra tryggheten bland kollegorna. 

Mattias, civilspanare: 

– Vi som jobbar lokalt nöter hela tiden på samma individer, oss känner de igen. De försöker testa oss, vilket kan bli väldigt tungt och påfrestande. I och med förstärkningen kan vi backa hem ett steg och låta nya ansikten störa buset. Det är skönt. 

När vi blir tryggare får våra kollegor i regionen en svårare situation.

Att de mest brottsaktiva i staden just nu blir störda – det är varenda polis i Västerås överens om. 

– De senaste månaderna har vi kunnat ligga på hårt där ute, säger polisinspektör Ola Lindelöf, som redan dagen efter skotten mot villan var med och plockade in en kriminellt belastad 21-åring – han häktades skäligen misstänkt för mordförsök på polisfamiljen.  

– Vi kan kontrollera fler fordon och göra husrannsakningar, vi börjar återfå övertaget. Som vi jobbar just nu, så borde det vara varenda kväll, varenda natt. 

Men det finns något som stör Ola Lindelöf. 

Polisinspektör Ola Lindelöf.
Polisinspektör Ola Lindelöf. Foto: Nicklas Thegerström

Poliserna som förstärker i Västerås kommer ju någonstans ifrån. Många av dem är från närområdet – Fagersta, Sala och Köping – vilket istället gör dessa områden sårbara.  

– När vi blir tryggare får våra kollegor i regionen en svårare situation. Vi har inget djup i bemanningen, inga marginaler. 

Polisassistent Anton Lagerholm tar plastbyttan ur mikron. 

Rester från gårdagen, porterstek, det är lättare att laga än man kan tro: svartvinbärssaft, öl, enbär och soja, en fin bit kött, sedan är det egentligen bara tålamod som krävs. 

Lagerholms kollega Sofia sitter vid fikabordet och slevar i sig ris, nickar åt receptet. 

Förmiddagen i Sala har varit lugn. Tidigt i morse fick de två kollegerna ett larm om en bilolycka på riksväg 72, men bortsett från bröstsmärtor var alla inblandade okej. 

En ambulans körde dem till sjukhuset för observation. 

– Vi vill förstås gärna hjälpa till i Västerås, säger Anton Lagerholm. Samtidigt är det synd att vi blir lidande. 

Polisassistent Anton Lagerholm, som nyligen valdes in i Polisförbundets lokala styrelse, sätter på sig skyddsväst och kängor inför morgonens pass.
Polisassistent Anton Lagerholm, som nyligen valdes in i Polisförbundets lokala styrelse, sätter på sig skyddsväst och kängor inför morgonens pass. Foto: Nicklas Thegerström

Konsekvenserna av förstärkningen i grannstaden är högst konkreta: i vanliga fall brukar de vara en patrull i Sala, en i Fagersta fem mil bort. 

Nu blir det oftast två poliser från Sala som ensamma i sin patrullbil ska täcka hela norra Västmanland. 

Det känns mindre tryggt att vara ute. 

– Säg att vi behöver stoppa en bil med fyra påverkade personer, då är vi redan från början i underläge. Det blir svårt att förhindra att någon hoppar ut och dumpar narkotika, och tar man tag i någon blir de andra lätt aggressiva. 

Lagerholm och hans kollega gör förstås den här typen av ingripanden ändå. Men utan möjlighet till snabb förstärkning är det med en annan känsla i magen.  

– Om man slåss för sitt liv är tjugo minuter ganska lång tid. 

Han trycker snäckan längre in i örat, försöker höra larmcentralen bättre. 

– Det är uppfattat, kom. 

En kvinna har själv ringt in till polisen, hon säger att hon funderar på att avsluta sitt liv. 

Anton och Sofia reser sig från lunchen i fikarummet och springer bort mot garaget. 

...

Stockholm, 12 september 2017

En kvinna blir utsatt för ett kidnappningsförsök, men lyckas själv ta sig loss och slå larm. Hon är gift med en polis som har utrett illegal streetracing.  

Helsingborg, 18 oktober 2017

Någon har placerat en väska vid polishusets entré som när den exploderar krossar rutor och dörrar och får taket ovanför entrén att rasa. 

...

Hela familjen – mamma och pappa, treåringen och sjuåringen – låg och sov på övervåningen.  

Kulorna gick in i hallen och köket, vidare till tvättstugan, de rev upp element och kylskåp och ytterjackor på sin väg in i vardagsrummet, där familjens treåriga dotter hade lagt sina dockor och slagit upp sitt färgglada cirkustält.

Från sitt fönster har Linda och Jacob Engelmark de senaste veckorna sett hur en flyttfirma har tömt det gula huset på sönderskjutna inventarier.  

Polisen patrullerar fortfarande Hagaberg flera gånger per dag, familjen Engelmark har lärt känna flera av dem.
Polisen patrullerar fortfarande Hagaberg flera gånger per dag, familjen Engelmark har lärt känna flera av dem. Foto: Nicklas Thegerström

Ihop med de andra grannarna har de skramlat ihop till en gåva: en kväll på spahotell till gruppchefen och hans hustru, en ny docka till dottern, en polisstation i lego till sonen. 

– Jag har börjat fundera på en sak, säger Jacob. Det är en helt ny tanke för mig. Det här som politikerna brukar säga, att det bästa sättet att protestera mot våldet är att fortsätta leva livet som vanligt, visa ondskan att det går. Att man inte är skrämd. Det är sådant skitsnack. 

Bredvid honom nickar Linda. 

– Det går inte att leva som vanligt när man har fått sitt hus sönderskjutet, säger hon. 

– Det är lätt att säga när man själv inte är i närheten. Men det är ett hån mot de drabbade. 

– Deras liv är förändrat i grunden, säger Linda. För alltid. 

...

Växjö, 29 oktober 2017

En kraftfull smällare detonerar vid entrédörrarna på polishuset. Två timmar senare avfyras ytterligare en pjäs mot en annan del av byggnaden.  

Lund, 1 november 2017

En polis i Lund får ett brev skickat till sin hemadress. Där står att han och hans familj ska dö. Man hittar också skarp ammunition i närheten av bostaden. 

...

Johanna Skinnari är utredare på Brottsförebyggande rådet och har projektlett myndighetens senaste rapport om hot och våld mot myndighetsanställda i Sverige, som publicerades 2016. 

Det är stor skillnad mellan poliser i yttre och inre tjänst, påpekar Skinnari – ingripandepoliser är förstås mest utsatta: 57 procent uppgav att de hade blivit hotade under de senaste 18 månaderna, 53 procent att de i sin yrkesutövning utsatts för våld. 

Antalet anmälningar av våld som har lett till sjukskrivning har ökat, men enligt Skinnari är det ändå svårt att göra säkra jämförelser över tid eftersom Brå i sina tidigare mätningar tillfrågat en större andel poliser i inre tjänst. 

Förändringen syns tydligast i tjänstemännens upplevelser. 

– De poliser som vi har intervjuat pratar om ett hårdare samhällsklimat. Ungdomar som är mer konfrontativa än tidigare, säger Skinnari. 

Stefan Löfven höll sitt jultal i Köping, tjugo minuter från Västerås, en av de städer vars polisiära resurser har dränerats efter skotten mot gruppchefens villa.

Statsministern pratade om en hotad samhällsgemenskap. 

– Vi har en brottslighet i landet som är skrämmande och fullständigt oacceptabel. Den ska vi få bukt med.

I dagarna presenterar inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) ett första delbetänkande i den så kallade blåljusutredningen – regeringen utlovar skärpta straff för våld och hot mot poliser och sjukvårdspersonal. 

Sedan tidigare har Socialdemokraterna lanserat stora satsningar på polisen: sju miljarder kronor i tillskott de kommande tre åren, 10.000 nya polisanställda till 2024. 

Under det senaste året har lag och ordning stigit kraftigt på väljarnas dagordning, det visar ett antal opinionsmätningar. Och regeringen är knappast ensam om att inför höstens val fokusera på brottsbekämpning.

2.000 nya poliser i tjänst 2021, säger Centerpartiet.  

5.000 senast 2025, lovar Moderaterna. 

7.000 till 2022, vill Sverigedemokraterna. 

Och medan alla dessa poliser utbildas – kommunala trygghetsvakter som ska patrullera gator och torg. 

Det där sista är Liberalernas tanke.

Måndagen den 15 januari 2018 griper så polisen en man i Eskilstuna, han misstänks för inblandning i skjutningen mot gruppchefens villa. 

Den 21-åring som inledningsvis satt häktad i ärendet är släppt på fri fot, men är fortfarande skäligen misstänkt för försök till mord.  

Mattias, civilspanaren i gatulangningsgruppen, är positiv.

– Utredarna har verkligen kämpat på och det är så klart jättebra att de extra resurser de har fått har gett resultat. Samtidigt är man i det här yrket försiktig – inget är klart förrän domaren har sagt sitt. 

Polisinspektör Ola Lindelöf – som även sitter i Polisförbundets lokala styrelse – ser längre fram i tiden. De tre månader av förstärkning som polisledningen först beslutade om är snart över.  

– När någonting händer så är vi bra på att kraftsamla. Sätta på plåster. Men vi har ingen uthållighet. Det är omöjligt för oss att fortsätta så här ens i ett halvår, för rätt var det är smäller det någon annanstans. Då behövs poliserna där istället. 

...

Uppsala, 27 november 2017

En handgranat kastas mot ett antal poliser utanför Uppsalas polishus. Den studsar på en kontaktledning och skadar därför bara parkerade bilar. 

Malmö, 29 december 2017

En polisbil sprängs utanför stationen vid Värnhemstorget. Poliserna där har gjort en mängd insatser mot tungt kriminella. 

...

Det tog lång tid på psykakuten. 

I över en timme höll Anton Lagerholm och hans kollega den självmordsbenägna kvinnan sällskap innan de kunde överlämna henne till en läkare. 

Också detta ingår i yrket: att samtala, lugna, dämpa oro och ångest.  

Nu har de stannat i en parkeringsficka vid en snöblöt landsväg i utkanten av Sala, det skymmer. 

Polisassistent Anton Lagerholm visar hur mycket större område poliserna i Sala just nu får täcka.
Polisassistent Anton Lagerholm visar hur mycket större område poliserna i Sala just nu får täcka. Foto: Nicklas Thegerström

Reportern & fotografen

Måns Mosesson är reporter med fokus på samhällsfrågor, belönad med Stora journalistpriset för reportaget Rädda Sverige, om Sverigedemokraternas väljare. Det senaste året har han bland annat porträtterat journalisten Kim Wall och undersökt hur en fejknyhet om Sverige spreds från en källare i Makedonien.

 

Nicklas Thegerström är fotograf och har under hösten bland annat följt civilminister Ardalan Shekarabi, Sverigedemokraternas fördjupade samarbete med sina nordiska systerpartier och porträtterat realitystjärnan Joakim Lundell.

Mannen i den blå Passat som de just kontrollerade var inte påtänd – som polisassistenten hade misstänkt – bara en ovanligt dålig bilförare. 

Lagerholm suckar. 

– En polismans hela familj hade kunnat vara mördad. Vi hade kunnat ha ett gäng kollegor i Uppsala dödade, vid explosionen på stationen i Helsingborg hade folk kunnat stryka med. Det är ren och skär tur att ingen har dött det senaste året. 

Vi poliser är väldigt lojala. När vi säger att vi är rädda ska man nog ta det på allvar.

Det är bara en fråga om när den första polisen blir mördad i hemmet, på sin lediga tid, tror Anton Lagerholm. 

Han har nya rutiner. 

Innan han lämnade uppfarten i morse lyste han med en ficklampa under bilen, kollade så att ingen hade fäst något explosivt där. 

När han snart kör hemåt kommer han att ta ett extra varv runt kvarteret innan han parkerar, säkerställa att ingen har följt efter honom.  

Innan han somnar tar han en tur med borderterriern Edvin, ser så att ingen gömmer sig i buskarna.  

– Vi poliser är väldigt lojala. När vi säger att vi är rädda ska man nog ta det på allvar. 

...

Artikelserien ”De som bär Sverige”

DN kommer i en rad artiklar att skildra människorna som arbetar med att vårda, skydda och förhindra brott i olika delar av Sverige.

Del 2, ovan: Poliserna runt Västerås. När en polis i Västerås får sin villa sönderskjuten lämnas kollegorna i andra delar av Västmanland blottade.

Del 1: Sjuksköterskorna i Malmö. När gängkriget på Malmös gator trappas upp märks det på stadens sjukhus, där anhöriga ­till ­skottskadade hotar personalen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.