Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-27 05:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nar-forsmark-upptackte-tjernobylkatastrofen/

02:48. DN:s fotograf Roger Turesson var på plats då radioaktivitet upptäcktes vid kärnkraftverket i Forsmark – som senare ledde till upptäckten av Tjernobylkatastrofen.
Sverige

När Forsmark upptäckte Tjernobylkatastrofen

Clifford Robinsons skor utlöste det första larmet om en misstänkt läcka på Forsmark. Det blev starten på timmar av kaos, rädsla och osäkerhet som spreds över landet: Var kom strålningen ifrån?

Svaret fanns 1.200 kilometer bort. Vindar hade spridit radioaktivt nedfall längre än vad svenska myndigheter trodde var möjligt och Forsmarks larm fick världen att rikta blickarna mot Tjernobyl.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 Bengt Bellman, mättekniker på Forsmarks kärnkraftsanläggning, var den som slog larm om kraftigt förhöjda mätvärden av radioaktiv strålning runt kärnkraftverket i Forsmark.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 6 Clifford Robinson arbetade som kemist på Forsmark 1986. Det var hans skor som gav det första utslaget om förhöjda halter av radioaktivitet.
Foto: Privat
Bild 3 av 6 De anställda på Forsmark köade på ett fält i väntan på att bli skannade för radioaktiv strålning.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 6 Vägarna spärrades av kring kärnkraftverket Forsmark.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 6 Bilden från HBO-serien ”Chernobyl”, där Stellan Skarsgård som spelar Boris Sjtjerbina just fått besked om att ett kärnkraftverk i Sverige har upptäckt strålning.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 6 DN:s förstasida den 29 april 1986.
Foto: DN