Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 07:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nar-fredspakten-foll-okade-freden/

Sverige

När fredspakten föll ökade freden

Bild 1 av 3 För exakt ett år sedan radade partiledarna upp sig för en historisk pressträff i riksdagens pressrum. Decemberöverenskommelsen presenterades. Nu är strålkastarna släckta och Decemberöverenskommelsen skrotad. Historien om uppgörelsen är fylld av motsägelser och märkliga vändningar.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 3 För 365 dagar sedan radade partiledarna upp sig för för att presentera Decemberöverenskommelsen, en uppgörelse om gemensamma spelregler för minoritetsstyre. På bilden Gustav Fridolin och Åsa Romson (MP), Stefan Löfven (S), Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Indirekt stärkte den banden mellan Alliansen och Sverigedemokraterna. Dessutom har samarbetet över blockgränsen tagit fart.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 3 Decemberöverenskommelsen är död och pressrummet tomt.
Foto: Lotta Härdelin

I dag är det precis ett år sedan ledarna för sex riksdagspartier presenterade DÖ – Decemberöverenskommelsen.

Den beskrevs som en historisk uppgörelse om spelregler för minoritetsstyre. Men den blev bara en historisk parentes. När avtalet föll i oktober tog i stället samarbetet över blockgränsen fart.

Flyktingkrisen har fört samman partierna. Men under ytan växer spänningarna om hur Alliansen ska hantera tomrummet efter DÖ.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in