Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-03 20:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nar-lennart-hellsing-fyllt-90-vagade-sonen-skriva-om-familjens-bortglomda-by/

Sverige

När Lennart Hellsing fyllt 90 vågade sonen skriva om familjens bortglömda by

Bild 1 av 15 Ett brant stup har en viktig roll i Jöns Hellsings bok ”Händig man sökes”. Klipporna vid Mull of Oa har inspirerat.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 15 Landlord Jöns Hellsing i ”sin egen ägandes by”, Portnahaven, som ingår i släktens avlövade gods Cladville estate.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 3 av 15 När Lennart Hellsing fyllt 90 år vågade sonen Jöns ta klivet och skriva om familjens bortglömda by.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 4 av 15 Den signerade och stämplade utgåva av ”Händig man sökes” som Jöns Hellsing ger ”sin skotska farmor” Flora MacAllister berättigar till en whisky på puben i Portnahaven.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 5 av 15 Gaeliskan är levande i den skotska övärlden och vägskyltarna bär dubbla namn.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 6 av 15 Sälarna ligger och sjunger ända inne i byn, på skären mellan Shore streets och King streets husrader.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 7 av 15 ”Kom flickor!” ropar Will Glover till sina kossor, lurviga kreatur av en härdig, skotsk ras som klarar sig utomhus året. Sonen Angus hjälper honom i arbetet på Cladville, den största bondgården i byn.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 8 av 15 Familjen Hellsing 1974. Yvonne Lombard, Karolina Hellsing, Susanna Hellsing, Jöns Hellsing, Petter Hellsing och Lennart Hellsing.
Foto: Hasse Sundberg
Bild 9 av 15 Det renoverade gamla kustbevakningstornet i Portnahaven är Jöns Hellsings skrivarlya. Där har han författat delar av sin debutroman ”Händig man sökes”.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 10 av 15 Tom Redman har tusentals krabbor ombord när han lägger till i Portnahaven. Jöns Hellsing får veta att sälen Sammy lever, men har förlorat ena ögat.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 11 av 15 John MacIntyre och Calum Torrie, två av familjen Hellsings tidigare arrendatorer på den skotska ön.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 12 av 15 Laura Young driver puben i Portnahaven, där Will Glover, några fiskare och andra lokalbor samlas denna lördagskväll.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 13 av 15 Sommaren 1997 återinvigde Jöns Hellsing och hans fru det renoverade kustbevakningstornet med en stor fest för hela byn.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 14 av 15 Flora MacAllister.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 15 av 15 Från omslaget till Lennart Hellsings Krakel Spektakel (Rabén & Sjögren).

Vi ger oss ut på roadtrip med författaren Jöns Hellsing. Färdmålet är den skotska by som har ägts av hans släkt i sex generationer, tidvis fallit i glömska hos familjen och nu återuppstått i fiktiv form i hans debutroman. Vi kör bokstavligen till vägs ände.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in