Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”När man för fram budskapen blir det våldsamt upplopp”

Nazistdemonstrationen i Göteborg.
Nazistdemonstrationen i Göteborg. Other: Roger Turesson

Nazisterna avvek plötsligt från den anvisade vägen och hissade sina symbolprydda flaggor nära Bokmässan. Då avbröts den planerade NMR-demonstrationen av polisen – som beskriver insatsen som framgångsrik.

Anhängarna till Nordiska motståndsrörelsen som skulle delta i den planerade nazistmarschen i centrala Göteborg kom aldrig fram till startpunkten. Polisen gjorde bedömningen att nazisterna försökte starta ett våldsamt upplopp och satte stopp för sammankomsten.

NMR hade fått tillstånd att demonstrera längs en drygt 800 meter lång sträcka från Sten Sturegatan bort mot Gamla Ullevi. Men NMR-anhängare samlades redan vid 11-tiden nästan tre kilometer söder om den tillståndsgivna startplatsen vid Ica Maxi vid Grafiska vägen och skulle på så sätt kunna förlänga sin marsch genom staden.

Polisens kommenderingschef Emilie Kullmyr berättar att man kommunicerade med NMR inför demonstrationen.

– Vi hade fått vetskap om att de skulle samlas på Grafiska vägen. Redan då hade vi en dialog med dem om att det inte var aktuellt om att man skulle ha en gående allmän sammankomst där utan vi anvisade dem en väg där de skulle gå till den plats där de hade tillstånd, säger hon till DN.

NMR-anhängarna rörde sig vid 12.30-tiden norrut mot Sten Sturegatan där den planerade demonstrationen skulle börja. Men när nazisterna hade kommit förbi Lisebergsområdet och närmade sig Svenska mässan, där Bokmässan under helgen tar plats, avviker NMR-anhängarna från den väg som polisen hade anvisat dem. Flera hundra av nazisterna rusade då i väg och tog plats i närheten av Ica Focus, ett stenkast från Svenska mässan.

– När man kommer till Focushuset så väljer man att göra en rusning och hissa upp sina flaggor där. När man för fram de här budskapen så blir det ju ett våldsamt upplopp och det är ju en allmän sammankomst som man övergår i där då, säger Emilie Kullmyr.

I samband med att NMR kommer till platsen sker en sammandrabbning med polisen, som då kommenderar dit mer resurser. Bland annat skickas ridande polis till platsen. Vid tillfället började också motdemonstranter – som tidigare under dagen hade hållit till på Heden vid en organiserad motdemonstration som enligt arrangörerna lockade närmare 10.000 personer – anlända till platsen vid Ica Focus. Motdemonstranterna och nazisterna kom vid det tillfället alltför nära varandra, berättar Emilie Kullmyr.

– Vi hade ju flera gripanden som skulle göras där på plats, och sedan ville vi ju skydda den demonstrationen som var där på plats från NMR. Vi fick också se till att det blev ett skäligt avstånd mellan de här två grupperna.

Under lördagskvällen hade det inte kommit några rapporter om att någon hade blivit allvarligt skadad i samband med demonstrationerna, bortsett från en polis som bröt armen vid sammandrabbningen med nazisterna vid Focushuset. Göteborgspolisen uppger att insatsen totalt sett var lyckat givet omständigheterna. Emilie Kullmyr lyfter fram de oförutsägbara händelserna, som när motdemonstranter bröt sig igenom avspärrningarna vid Heden och när nazisterna valde att frångå den anvisade vägen under marschen mot demonstrationsområdet, som delar som polisen klarade bra under lördagens arbete.

– Man känner sig stolt när man ser att vi klarar av det så bra trots att det inte är vårt planerade insatsområde. Jag är oerhört stolt över att mina medarbetare har gjort ett fantastiskt jobb så att inte fler blev allvarligt skadade. Man har gjort precis så som man har lärt sig i sina utbildningar med ett otroligt engagemang i dag, säger Emilie Kullmyr.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.