Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/naringsutskottets-ordforande-de-har-manga-fragor-att-besvara/

Sverige

Näringsutskottets ordförande: ”De har många frågor att besvara”

Ulla Sandborgh.
Ulla Sandborgh. Foto: Gustafv Sjöholm/TT

Näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M) bjuder nu in energiminister Ibrahim Baylan (S) och Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh till näringsutskottets sammanträde på torsdag.

Bakgrunden är DN:s rapportering om bland annat brister i säkerhetsprövningar.

– Uppgifterna som framkommit är utomordentligt allvarliga och det finns många frågor de bör besvara, säger Lars Hjälmered. 

Rätta artikel

DN har i flera artiklar avslöjat missförhållanden på Svenska kraftnät.

Efter uppmärksamheten bjuder näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M) nu in både ansvarig minister Ibrahim Baylan (S) och myndighetens generaldirektör Sandborgh till utskottets sammanträde på torsdag, den 17 januari. 

– Granskningen har väckt ett stort antal frågor som vi behöver få svar på. Jag utgår från att de kommer och att de lämnar information, säger Lars Hjälmered. 

– Anklagelserna om brott mot säkerhetsskyddslagen är utomordentligt allvarliga. Vi hade hela haveriet i regeringskansliet med Transportstyrelsen och det borde man ha lärt sig något av. 

Tidigare har Centerpartiet krävt att utskottet bör kalla ministern till möte. Lars Hjälmered har nu i egenskap av ordförande fattat ett formellt beslut.

– Hela utskottet måste få information från den ansvariga ministern och möjlighet att ställa frågor. Hur länge har regeringen haft information om detta? Har de vidtagit några åtgärder? 

En av DN:s publiceringar handlar om brister i myndighetens säkerhetsskyddsarbete. Myndigheten har brutit mot regeringsbeslut och gett höga chefer tillgång till hemliga uppgifter och känsliga it-system, utan att de var ordentligt säkerhetsprövade.

På torsdagskvällen skickade Ibrahim Baylan ett skriftligt uttalande: 

”Med anledning av Dagens Nyheters rapportering om brister hos Svenska kraftnät gällande bland annat säkerhetsskyddsarbetet är generaldirektören Ulla Sandborgh imorgon fredag kallad till Miljö- och energidepartementet”. 

Exakt vad som kommer diskuteras på mötet ville energiministern inte kommentera i förtid.