Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 07:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/naringsutskottets-ordforande-kraver-korten-pa-bordet-fran-regeringen/

Sverige

Näringsutskottets ordförande kräver korten på bordet från regeringen

Nu kräver ordföranden i riksdagens näringsutskott Lars Hjälmered (M) att regeringen och den ansvarige ministern Ibrahim Baylan (S) lägger korten på bordet när det gäller DN:s avslöjanden kring hur Svenska kraftnäts gd Ulla Sandborgh agerat.

– Om en myndighetschef försökt hålla undan information i akt och mening att försöka påverka valutgången så är det utomordentligt allvarligt, säger han.

Rätta artikel

DN har tidigare berättat hur Ulla Sandborgh, då i sin roll som marknadsdirektör för Svenska kraftnät dels gett en vän ett uppdrag i miljonklassen och dels förhalat offentliggörandet av en större prishöjning i stamnätet till efter riksdagsvalet förra året.

Lars Hjälmered (M), ordförande i näringslivsutskottet, reagerar starkt på uppgifterna om att Sandborgh skulle ha undanhållit viktig information.

– Det här är en allvarlig anklagelse, om det stämmer att en myndighetschef försökt hålla undan information i akt och mening att försöka påverka valutgången så är det utomordentligt allvarligt. Min slutsats är att jag förväntar mig att generaldirektör och den ansvarige ministern, Ibrahim Baylan (S), lägger korten på bordet. Vad är det som har hänt eller inte hänt i detta.

Varför är det allvarligt?

– Vi ska ha oförvitliga statliga tjänstemän och fristående myndigheter. Så kommer det uppgifter för att påverka valutgången då är det jätteallvarligt. Efter att ha läst ert reportage och av det jag vet i dag så är det naturliga att generaldirektören måste klara ut vad som eventuellt har skett.

Lars Hjälmered (M).
Lars Hjälmered (M). Foto: Riksdagen.

Lars Hjälmered säger också att klarhet måste nås och att det inte går att hänvisa till att Sverige just nu har en övergångsregering för att vägra svara. Istället vill han se svar från såväl Baylan och Sandborgh:

– Dels har ministern tillsatt henne och dels är han ansvarig minister för myndigheten. Dessutom är han utpekad som den som skulle gynnas om uppgifterna skulle stämma. Han borde svara på detta i DN.

Lars Hjälmered säger också att det ännu är för tidigt att säga om han som ordförande i näringsutskottet ska gå vidare med frågan. Däremot konstaterar han att frågan kan aktualiseras när riksdagen åter samlas efter juluppehållet.

– Vi kan kalla in ministern eller generaldirektören, men den frågan är för tidigt väckt. Här har regeringen ett ansvar att lägga korten på bordet.