Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 13:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nastan-100-skjutningar-under-arets-forsta-kvartal/

Sverige

Nästan 100 skjutningar under årets första fyra månader

Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Operation Rimfrost, och Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, under en pressträff om Operation Rimfrost
Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Operation Rimfrost, och Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, under en pressträff om Operation Rimfrost Foto: Andreas Hillergren/TT

Antalet skjutningar och döda under årets fyra första månader ligger kvar på ungefär samma nivåer som de senaste åren – trots att polisens nationella Operation Rimfrost rullat på under perioden.

TT Text

Mellan januari och april i år skedde 99 skjutningar och 15 människor dödades, uppger Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Operation Rimfrost, på en pressträff i Malmö.

– Antalet skjutningar och avlidna de ligger på ungefär samma nivå som tidigare år, säger Stefan Hector.

Under samma period i fjol skedde 81 skjutningar och 15 personer mördades. År 2018 var siffrorna 76 skjutningar och 9 döda medan det för år 2017 var 99 skjutningar och 16 döda.

– Man talar ibland om våldskapital. Det är status bland kriminella och en valuta som kan användas för att vidmakthålla en position eller förbättra sin position, säger Stefan Hector.

Han beskriver det som att våldet i de kriminella miljöerna kan starta i så kallade rationella respektive irrationella konflikter.

– Det kan handla om skulder eller konkurrens. Man det kan också vara att man uppfattar sig som kränkt eller orättfärdigt behandlad.

Stefan Hector lyfter också fram hur snabb våldets händelseutveckling är och att det därför är svårt för polisen att förutse när konflikter kan få en våldsam utgång.

– Lojaliteter skiftar och händelseutvecklingen går oerhört fort. Man kan beskriva det som en fotbollsplan där alla spelar byter plats och lag konstant, och är osams med varandra till och från.

Under Operation Rimfrost har 535 personer frihetsberövats, 282 anhållits och 246 häktats. Polisen har tagit 696 vapen i beslag och över 155 kilo sprängmedel.

– Det är 155 kilo som inte kommer att detonera utanför en restaurang eller ett flerfamiljshus. Vi ser en nergång av bangers och handgranater, och en uppgång av kommersiellt sprängmedel, säger Stefan Hector.

Stora mängder narkotika har också tagits i beslag och polisen i Malmö vittnar om hur kriminella spolar ner narkotika i avloppet i samband med riktade insatser. 

– Det spolas ner rätt frekvent med narkotika i våra avlopp, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

I samband med insatser har polisen mätt mängden narkotika i avloppsvattnet vid vissa pumpstationer i Malmö.

– Vi kan se att det är ett sätt för oss att begränsa narkotikatillgången, säger Stefan Sintéus.

Läs mer: Operation Rimfrost ska avslutas före sommaren