Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nate har vuxit till orkan – väntas snart slå mot New Orleans

Människor i New Orleans fyller säckar med sand som förberedelse inför Nate.
Människor i New Orleans fyller säckar med sand som förberedelse inför Nate. Other: Sean Gardner/AFP

Stormen Nate har vuxit till en kategori ett-orkan och närmar sig det amerikanska fastlandet. Delar av New Orleans har evakuerats och utegångsförbud träder i kraft klockan sex i kväll lördag. Hittills har Nate skördat minst 26 dödsoffer i Centralamerika.

Invånarna i New Orleans, som drabbades hårt av orkanen Katrina för femton år sedan, rustar sig nu för orkanen Nate som väntas slå till mot det amerikanska fastlandet och miljonstaden natten mot söndag, lokal tid.

Enligt den amerikanska vädermyndigheten NHC har Nate uppnått vindstyrkor som motsvarar 34 meter per sekund. 

Det gör att den klassas som en kategori ett-orkan enligt Saffir-Simpsons orkanskala som används för att gradera storleken på cykloner i området.

En orkanvarning har utfärdats för delar av delstaterna Louisiana, Alabama och Mississippi.

Nate kan enligt NBC orsaka ”potentiellt livshotande” stormvågor på upp till två meter i vissa kustområden.

Hittills har stormen skördat mellan 20 och 30 dödsoffer i Centralamerika och orsakat stora översvämningar och jordskred i Nicaragua, Costa Rica och Honduras, enligt uppgifter i medier.

På fredagskvällen ska Nate ha strukit längs Yucatánhalvön där det finns många populära turistmål. Halvön skjuter ut från det östra mexikanska fastlandet och skiljer Karibiska havet från den Mexikanska golfen.

Det fanns på lördagen inte så mycket rapporter från området annat än att den beräknades passera strax öster om halvön och att den ska ha orsakat översvämningar.

Därefter ska den ha hämtat kraft från de varma vattnen i den Mexikanska golfen och styr nu mot det amerikanska fastlandet.

Prognoserna pekar på att den ska nå fram till den amerikanska sydostkusten någon gång mellan lördag kväll och söndag morgon, lokal tid.

Borgmästaren i New Orleans, Mitch Landrieu, har beordrat en evakuering av flera områden i staden. Staden har också utfärdat ett utegångsförbud från klockan 18 på lördagen, lokal tid.

På Twitter uppmanar han alla att hålla sig borta från gatorna fram till söndag då faran enligt prognoserna ska vara över.

Borgmästaren uppmanar invånarna att tömma och surra fast soptunnor, säkra sina utemöbler och plocka in alla lösa föremål eftersom de kan förvandlas till livsfarliga projektiler när orkanen drar in.

"Inga förberedelser i världen hjälper om inte invånarna själva gör sin del av jobbet", skriver han vidare.

Louisiana guvernör John Bel Edwards säger enligt BBC att cirka tusen militärer och hemvärnssoldater har mobiliserats och står beredda att rycka in, till exempel om det blir översvämningar. Han uppmanar också alla som bor i låglänta områden att förbereda sig för det värsta.

Många av de boende i New Orleans har erfarenheter från orkanen Katrina som under orkansäsongen 2005 slog sönder stora delar av staden. Den orsakade omfattande skador och många dödsfall, framför allt i delstaten Louisiana.

Läs också: Borgmästaren: Var redo och förbered er

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.